Vízgazdálkodási kihívásokra keres megoldást a Miskolci Egyetem

2017. március 24. péntek - 10:02 / Szeicz András
  •    

A Víz világnapjához kapcsolódva jelentette be Dr. Szűcs Péter, a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi karának dékánja, hogy vállalati partnerekkel együttműködve innovatív vízgazdálkodási programot indít az intézmény hidrogeológiai csoportja. Az INNOVÍZ projektről közös sajtótájékoztatón adtak bővebb információt felsőoktatási intézmény és a vállalati szektor képviselői.

A Miskolci Egyetemen tudatosan készítik a hallgatókat,  hogy a 21. század egyik legnagyobb globális kihívása az a vízkészletek hozzáférése, az ivóvíz elérhetőségének kérdése lesz, hiszen van, ahol ez már most komoly gondokat okoz.

Flood-affected people in Sindh, Pakistan, recipients of UK humanitarian aid in response to the 2010 floods.

Kép:Wikipedia

Magyarország vízkészleti adottságai jók, de vannak olyan folyamatok, melyek figyelmet, kutatást és megfelelő vízgazdálkodást igényelnek – mondta Dr. Szűcs Péter.  A vizes problémákat csak interdiszciplináris módon lehet megközelíteni. Ma a Miskolci Egyetem a legnagyobb felszín alatti vizeket kutató intézmény. Célunk, hogy a Miskolci Egyetem K+F tevékenysége erősödjön. A kutatástól olyan eredményeket várunk, melyek megoldást jelenthetnek az aszály és belvíz problémákra. Olyan, a mezőgazdaság számára fontos részekre is kitér a projekt, mint például a talaj vízraktározási képességei, és nem utolsósorban a hálózati veszteségek csökkentése is céljaink között van, mely hazánkban eléri a 20-25 százalékot is – tette hozzá az egyetem dékánja.

Haranghy Csaba, a Fővárosi Vízművek vezérigazgató ezt azzal egészítette ki, hogy a főváros hálózati vízvesztesége ugyan arányaiban nem számít magasnak a 16 százalékkal, de mennyiséget tekintve messze Budapesten megy kárba a legtöbb víz. Haranghy kiemelte, hogy ugyan sok szakértő dolgozik náluk, nem tudnak minden problémára külön szakebmert állítani, ezért az együttműködést úgy jellemezte, hogy a Fővárosi Vízművek a „problem provider”, a Miskolci Egyetem pedig a „solution provider”.

A víziközmű szolgáltatók (Fővárosi Vízművek Zrt., Miskolci Vízmű Kft.) hálózati veszteségeinek csökkentésére olyan műholdas technológiát tesztel majd az egyetem a vízművekkel együttműködve, amely segítségével a szivárgási helyek gyorsan és hatékonyan felderíthetők, így gyorsabban elháríthatók.

Az Innovatív vízgazdálkodási program a Gazdaságfejlesztési és innovációs operatív program (GINOP) keretében, a 677 millió forint költségvetésű projekt 100 százalékos vissza nem térítendő európai uniós támogatást kap. A projekt célja, hogy vállalati partnerekkel együttműködve a cégek igényeire keressen újszerű megoldásokat. A 42 hónapos kutatás során a felszín közeli sekély, illetve felszín alatti vizekre fókuszálnak, a kutatási eredmények azonban a mélyebb, ásványvizes és gyógyvizes rendszerek működésére is hatással lehetnek.

A mintegy 20 fős kutatói csoport a vállalati kutatások mellett alapkutatási feladatokat is végez.

Ökogazda csak ökovetőmagot vethet
A biogazdálkodás egyik alapelve, hogy az öko-növénytermesztés során csak ökotanúsítással rendelkező vetőmagokat szabad vetni. A Magyarországon elérhető ökovetőmagokról a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) – önkéntes bevalláson alapuló – adatbázist vezet a honlapján. Jelenleg a hazai szaporítású ökovetőmagból hiány van, ezért a hatóság felhívja a vetőmag-szaporítók figyelmét, hogy, akik még nem tették, azoknak érdemes terméküket regisztrálni a NÉBIH rendszerében.