Így ikszeljen a munkáltató

2016. február 03. szerda - 06:06 / piacesprofit.hu
 •    

A tapasztalatok szerint nagyon sok munkáltatónak és munkavállalónak okoz nehézséget a családi adóalap-kedvezményről szóló nyilatkozat helyes kitöltése. Jellemzően az eltartottak minőségét és a jogosultság jogcímét nem jelölik a munkavállalók. Az RSM-DTM szakértőjének segítségével összegyűjtöttük a legfontosabb tudnivalókat!

családi adóalap-kedvezmény kiszámítása

Kép: Pixabay

Január 1-től jelölni kell az eltartottak neve mellett, az eltartotti minőséget az alábbiak szerint:

 •    Kedvezményezett eltartott
 •    Eltartott
 •    Felváltva gondozott gyermek
 •    Kedvezménybe nem számító

Ezen adatok mellett jelölni kell továbbá, hogy milyen jogcímen veszik igénybe a családi adóalap kedvezményt. A jogosultság jogcímei a következők lehetnek:

 •    Gyermek után családi pótlékra jogosult, vagy ilyen jogosulttal közös háztartásban élő házastárs.
 •    Családi pótlékra saját jogán jogosult, vagy ilyen jogosulttal közös háztartásban élő hozzátartozó.
 •    Rokkantsági járadékban részesülő, vagy ilyen személlyel közös háztartásban élő hozzátartozó.
 •    Várandós nő vagy vele közös háztartásban élő házastárs.

Változás esetén új nyilatkozatot kell kitölteni, a módosítást a „Módosított nyilatkozat” jelölésére szolgáló négyzetben ezt X-szel kell jelölni. Módosítás esetén a változás időpontját is fel kell tüntetni a nyomtatványon – figyelmeztetett Pentz Edina, az RSM-DTM bérszámfejtési vezetője legfrissebb blogbejegyzésében.

A cégeken csattan a NAV nagylelkűsége
Az uniós irányelveknek megfelelően jövő évtől az adóhatóság átvállalja az alkalmazottak adóbevallását, azonban az új rendszerben a teljes körű adminisztrációhoz egyszerre több helyről, többek között a munkáltatótól kell majd információkat bekérnie a hatóságnak, ez pedig jelentősen növelheti az érintett cégek adminisztrációs terheit.

Fenti változások oka, hogy 2016. januárjától a munkáltatónak a havi 08-as adó és járulékbevallásban részletesen adatot kell szolgáltatnia az adóhatóság felé a családi kedvezmények igénybevételéről.

A kedvezmény összege is változott!

2016. januártól már emelkedett a két eltartott esetén a kedvezményezett eltartottanként érvényesíthető kedvezmény havi összege. A családi adóalap-kedvezmény összege kedvezményezett eltartottanként az alábbiak szerint alakul 2016-ban:

 •    egy eltartott esetén 66 670 forint
 •    kettő eltartott esetén 83 330 forint
 •    három vagy annál több eltartott esetén 220 000 forint.

Így két gyermek esetén a tavalyi 10 000 Ft adókedvezmény helyett már 12 500 Ft kedvezményt tudnak érvényesíteni kedvezményezett eltartottanként a családok.

A kitöltésnél figyelemmel kell lennie a munkavállalónak, szülőknek, hogy a gyermek(ek) után családi pótlékra jogosultság fennáll –e, miként kell a gyermeket a családi kedvezmény számításánál figyelembe venni.

Dönteni kell, mivel csökkenthető az adóalap
Ezekben a napokban nyilatkozhatnak az alkalmazottak arról, hogy ebben az évben milyen kedvezményekkel csökken a személyi jövedelemadójuk illetve adóalapjuk. A munkáltató ezt figyelembe véve állapítja meg a levonandó adóelőleg összegét. Ha év közben a kedvezmények szempontjából változik a munkavállaló helyzete, új nyilatkozatot kell kitöltenie a munkahelyén.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor