Szigorú vasárnap: már ellenőriz a fogyasztóvédelem

2015. március 23. hétfő - 10:20 / piacesprofit.hu
  •    

A Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság (NFH) felkészült a vasárnapi korlátozás ellenőrzésére a kereskedelemben - közölte az NFH. Az ellenőrzéseket szúrópróbaszerűen végzik a vasárnap nyitvatartó üzletekben.

Kép: MTI

Közölték, hogy a vonatkozó jogszabályok szerint a fogyasztóvédelmi hatóságnak hivatalból és bejelentés alapján is van lehetősége ellenőrzéseket lefolytatni.  A felügyelőségek hivatalból szúrópróbaszerűen, illetve bejelentés alapján ellenőrizhetik, hogy a kereskedők betartják-e a vasárnapi zárva tartásra vonatkozó szabályokat.

A fogyasztóvédelmi hatóság a jogszabályok által meghatározottak, továbbá eddigi gyakorlata szerint fog ellenőrizni, így egyebek között próbavásárlást végez, vagy helyszíni szemlét tart. Az ellenőrzések pontos helyéről előzetesen nem adtak tájékoztatást.

Mint azt korábban megírtuk, a jelenleg hatályos jogszabályok hiányosságai miatt értelmezési kérdések mellett az ellenőrzéshez kapcsolódó gyakorlati kérdések is felmerülnek: tegyük fel, hogy a boltunk világörökségi területen található: milyen módon lehet ezt bizonyítani? Egyáltalán mi számít világörökségi területnek? A budapesti hetedik kerülti Király utcai résznél ugyanis a világörökségi rész a kerülethatárral együtt húzódik, a Király utca egyik oldalán tehát nyitva lehet a bolt, a másikon be kell zárnia? Vagy a másik odlal beletartozik a világörökségi területet körülvevő ún. pufferzónába?  „Ennek egyértelmű megítélésére csak a Forster-központtól (Forster Gyula Nemzeti Örökségvédelmi és Vagyongazdálkodási Központ) lehet igazolást beszerezni és ezt ott kell tartani az üzletben” – hívta fel a figyelmet a szakember. Ugyanakkor az is előfordulhat, hogy mire sikerül beszerezni ezt az igazolást, már semmi hasznát sem veszi a kereskedő, hiszen a kormány tovább szűkíti a kivételek körét, a világörökségi helyszíneken nyitvatartó üzleteket is bezáratná.

Ki dolgozhat vasárnap?

Problémás, hogy csak a tulajdonos, illetve közeli hozzátartozó láthat el személyesen kereskedelmi tevékenységet.  „Annak a bizonyítása ugyanis, hogy valóban a tulajdonos, vagy a Ptk.-ban meghatározott közeli hozzátartozó tartózkodik ott, nem egyszerű. Elméletileg a munkavégzés végző személy köteles két tanú előtt nyilatkozni arról, hogy valóban jogosul munkát végezni. Ha kétség merül fel a hatóságban, akkor felhívhatja az érdekeltet, hogy ezt közokiratban tegye meg: de felmerül a kérdés, hogy a hatóság mennyivel van előrébb, hogy ha egy közjegyzői pecsét is van az okiraton. „Ott áll a felügyelő és megkérdezi, hogy családtag-e, de a gyakorlatban ezt csak igazoló iratok garmadájával lehet bizonyítani” – hívta fel a figyelmet Dr. Szűcs László, a Réti, Antall és Társai PwC Legal szakértő ügyvédje.

A TURIZMUSNAK IS BETEHET A VASÁRNAPI ZÁRVATARTÁS
Az idegenforgalom csődjétől tart az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára, ha nem változik a boltok vasárnapi zárva tartásáról szóló törvény. Vámos György az RTL Híradónak azt mondta, kevesebb turista, kevesebb pénzt költ majd Magyarországon. A kormány hajthatatlan, továbbra is ragaszkodik ahhoz, hogy vasárnap senkit ne lehessen dolgoztatni.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek