Sorra került az Audi is, börtön fenyegeti több csaló vezetőjét

2019. január 18. péntek - 17:10 / piacesprofit.hu
  •    

A Volkswagen két elítélt vezetője után az Audi több irányítóját is börtön fenyegeti az Egyesült Államokban – a dízelbotrány miatt ellenük is vádat emeltek.

Amikor kiderült, hogy a VW-konszern hosszú éveken át manipulált szoftverekkel titkolta el dízelmotorjainak valódi, a megengedettnél sokkal súlyosabb környezetszennyezését, Amerikában nagyobb volt a botrány és súlyosabbak a következmények, mint Európában.

de.wikipedia.org

Fotó: de.wikipedia.org

A Volkswagen két, az USA-ban dolgozott vezető munkatársát a bíróság felelősnek találta az ügyben, és 2, illetve 7 év börtönre ítélte. A detroiti bíróság most az Audi négy németországi, a kérdéses motorok fejlesztéséért felelős vezető munkatársa ellen emelt vádat csalás miatt. Az USA-ban tízezerszám eladott Audi luxusterepjárók motorjairól van szó.

Kiderül mit lép a Volkswagen több százezer pereskedő ellen
Több, mint 300 000 német autós csatlakozott már a próbaperhez a Volkswagen ellen: kártérítést igényelnek azért, hogy manipulált kipufogórendszerű dízelmotoros kocsikat adtak el nekik.

A megvádoltak nem jelentek meg a bíróság előtt, ami azt jelenti, hogy feltehetően Németországban vannak, így nem fenyegeti őket kiadatás. A VW-konszernnek eddig az Egyesült Államokban bírságokban, kártérítésekben, jogi költségekben több mint 25 milliárd eurójába került a dízelbotrány, de az ügynek még nincs vége: az amerikai igazságügyi szervek jelezték, tovább folytatják a nyomozást az ügy felelősei után.

(Forrás: Die Welt)