Önnek betett az új uniós áfa-szabály?

2015. március 30. hétfő - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

2015 január elsejétől az új EU-szintű áfa-szabályzás minden olyan vállalkozást érint, ami az EU bármely tagállamába ad el terméket vagy nyújt szolgáltatást. Egyelőre kérdés, hogy valójában hány kisvállalkozásnak okoz ez gondot. Kérdőívvel vizsgálják, töltse ki Ön is!

Kép:PP archív

Az új törvény, amiről a bevezetése ellenére a mai napig nagyon kevesen tudnak, nagyvállalati szintű adminisztrációt és szabályozást vezet be a legkisebb, akár egyfős vállalkozások számára is.

Azoknak a cégeknek, amelyek az Európai Unió valamely tagállamából egy másik tagállamában élő magánszemélynek nyújtanak interneten keresztül szolgáltatásokat, a szolgáltatás ára után 2015-től már nem otthon, hanem a vevő országában kell megfizetniük az általános forgalmi adót. Az új uniós szabályozás célja az adóelkerülés visszaszorítása, mivel számos multinacionális cég, köztük például az Apple, az Amazon, vagy akár a Google, jelentős hasznot húz abból, hogy csak a székhelyük szerinti országban kell – általában alacsony mértékkel – adót fizetniük.

2015-tő azonban azokban az országokban is meg kell fizessék az adót, ahol a szolgáltatásaikat eladják. Ez a legtöbb európai országnak várhatóan jelentős költségvetési többletbevételt fog eredményezni. Anglia például az új szabályozástól évente nagyságrendileg 370 millió euró többlet-adóbevételt vár. Hazánkban is jelentős mértékben növekedhet majd a költségvetés bevétele, mivel Magyarországon az áfa kulcsa európai viszonylatban is kimagasló.

Itt olvashat részletsebben az új szabályról.

Mi, az EU VAT Action Team (EU ÁFA Akciócsoport) civil tagjai tavaly év vége óta dolgozunk azon, hogy hatást gyakoroljunk az EU döntéshozóira és felhívjuk az EU és a világ figyelmét az új EU-s áfa-szabályozás hatásaira. Már számos magas szintű EU-tisztviselő állt mellénk a változatás érdekében, de még mindig sokan vannak, akik szerint csak egy-két tagállam egy-két vállalkozóját zavarja a szabályozás.

A fentiek miatt tényadatok gyűjtésébe kezdtek,hogy az új EU-s áfa-törvények kire, és milyen hatással vannak. A kérdőívet itt töltheti ki!

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek