Online kassza pró és kontra

2013. december 21. szombat - 16:07 / piacesprofit.hu
  •    

Január elsejével letelik az utolsó határidő is, amit a hatóság a kereskedőknek adott, hogy pénztárgépeiket online összekapcsolják az adóhatóság rendszerével. Összegyűjtöttük a sok vitát kiváltott és komoly ellenállásba ütköző rendelkezés előnyeit és hátrányait.

Pró

Javul az adózási fegyelem

A kormányzat a bejelentett forgalom növekedését várja, nem alaptalanul. Horvátországban 2013. január elsejétől él a hazaihoz hasonló rendszer, ott egyetlen hónap alatt 31 százalékkal nőtt a bejelentett forgalom. Bulgáriában tavaly indult a rendszer, és egy év alatt 1,5 milliárd euróval (mintegy 450 milliárd forinttal) nőttek az adóbevételek. ( A magyar cégek többsége az áfával trükközik a legszívesebben.)

Fehéredik a gazdaság

Kép: onlinekassza.hu

A magyar cégek az áfával trükköznek a legtöbbet, becslések szerint az így keletkező kár évente meghaladja a 220 milliárd forintot. Az azonnali adatszolgáltatással könnyen kiszűrhetőek lesznek a csalók. (A feketegazdaság elleni harcban minden segítség elkél.)

Egyszerűsödik a számvitel

Nem kell blokkokat végignyálazni, kézzel összeadni-kivonni a forgalmat, az új pénztárgépek segítségével az adatok elektronikus formában elérhetők. Könnyebb az adózás és a leltározás.(A számvitellel kapcsolatban az új Ptk. fontos változásokat hoz a cégek életében!)

Egyszerűbb lesz az adóellenőrzés

A NAV a hozzá beérkező adatok alapján pontosabban és gyorsabban tudja meghatározni a fizetendő adó mértékét, ha gyanús forgalmi adatokat lát, pillanatok alatt képes lesz kiszűrni a csalókat. A kasszákban nincs fekete doboz, nincs kontrollszalag, így egy ellenőrzésnél szétszerelni sem kell a gépeket. (A rendszer ráadásul védelmet jelent a tévedések ellen, mert az adóhatóság is félreszámol olykor-olykor.)

Kontra

Nehézkes a beszerzés

Jó néhány pénztárgép került eddig forgalomba, amely már engedéllyel is rendelkezik, de a megrendelt pénztárgépekre sokszor napokig-hetekig várni kell. Zavart okozott a piacon, hogy néhány esetben a kiadott engedélyeket később visszavonták. Ráadásul nemcsak pénztárgépet, hanem azt megelőzően regisztrációs kódot is kellett igényelni a NAV-nál, ami megint csak lassította az ügymenetet. (Akinek nem sikerült beszereznie, vagy legalább megrendelnie a kasszát, azt bizony január elsejétől megbüntethetik!)

Drága az új gép

Túl drága lehet a pénztárgép a kisvállalkozásoknak. Míg a régi típusú pénztárgépet néhány tízezer forintért kínálták, addig az új gépek 150 ezer forint fölött kezdődnek. A helyzeten az sem sokat segít, hogy a kereskedők pénztárgépenként 50 ezer forintos támogatást kérhetnek, mert a kezdő vállalkozók például nem jogosultak a támogatásra.

Fenntartani sem olcsó

Mivel az új gépeknek hálózati internetes kapcsolatra vagy mobilinternetre lesz szükségük, a kereskedőknek ezeket is meg kell rendelniük. A szolgáltatók jelenlegi tarifabecslései és ajánlatai alapján az éves költsége ennek legalább 35 ezer forint lesz, de egyes mobilinternetes csomagok esetén az 50 ezer forintot is meghaladhatja. (Viszont az adatforgalom várhatóan hatósági áras lesz.)

Ami elromolhat, az el is romlik

Az új kasszák nem igényelnek állandó karbantartást, de egy modern elektronikai berendezésben több minden elromolhat. A régi pénztárgépet akár az alkalmazott is megszerelte, az újakhoz viszont szakembert kell majd hívni, különben a kassza elveszítheti hitelesítését. Ez újabb költségnövekedést és plusz ügyintézést jelent.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek