Nem luxus a mentorálás

2013. február 06. szerda - 08:15 / piacesprofit.hu
  •    

Szerencsére egyre több kkv is látja, hogy megéri energiát fordítani a mentorálásra, vagyis a cégen belüli tanácsadás, segítségnyújtás rendszerének kiépítésére . Kutatások szerint, azok a kis- és középvállalatok, ahol mentoringot alkalmaztak, 70%-ban öt évig, vagy tovább fennmaradnak. Az ezen szemlélettel a legjelentősebb eredményeket elérő szervezeteket Mentor Oscarral jutalmazza a szakma.

A kutatások szerint, azok a kis- és középvállalatok, ahol mentoringot alkalmaztak, 70%-ban öt évig, vagy tovább fennmaradnak, amíg, ahol nem kerül sor mentoringra, csak 36% volt a túlélési arány. A mentori rendszert működtető nagyvállalatok kisebb fluktuációról,  gyorsabb beilleszkedésről, nagyobb dolgozói elkötelezettségről számolnak be.

Mindenkinek szüksége van egy kis biztatásra. Olykor jól jönne valaki, aki nemcsak jól ismeri a helyi viszonyokat, de tapasztalatait át akarja és át is tudja adni.

A mentorálás nem új találmány

Mindenkinek szüksége van egy kis biztatásra. Például, egy új pozíció, egy új projekt, egy új feladat plusz erőfeszítést jelenthet, amikor jól jönne valaki, aki nemcsak jól ismeri a helyi viszonyokat, de tapasztalatait át akarja és át is tudja adni. A mentorálás név a görög Homérosztól származik, az Odüsszeiában a bölcsesség istene Athené többször egy Mentor nevű ember képében segítette tanácsaival az arra érdemes halandókat.

A mentorálás sokszor vállalati hagyomány része, például tapasztaltabb kollégák segítenek az újoncoknak beilleszkedni, kialakítani a hatékony munkához szükséges belső kapcsolatrendszert. A mentorok gyakran szabadidejükben adnak tanácsot, beszélgetnek, a mentoráltakkal, ami önmagában is tiszteletreméltó. A Mentor Oscar az informálisan és a szervezett formában működő mentoroknak kíván fórumot biztosítani, ahol bemutathatják az eredményeiket, megoszthatják, átadhatják tapasztalataikat és nyilvános elismerést kaphatnak.

Az idei díjazottak több mint 5 millió forint értékű ajándékkal is gazdagabbak lettek. A díjat idén is – immár hagyomány szerűen – a Magyarországi Coaching Konferencián adták át. Pályázatok érkeztek mind a közszférából, mind pedig a vállalatoktól: az üzleti élet minden területéről, a kis- és középvállalatoktól ugyanúgy, mint a nagyvállalatoktól. Lehetett pályázni egyéni és szervezeti kategóriákban, illetve ajánlásra, meghívásra vagy a nyílt kiírás alapján.

Díjazottak

A magas színvonalú pályázatok közül a szakmai zsűri döntése alapján a szervezeti kategóriában megosztott első helyet kapott:

  • Az IBM DSS Information Technology Kft. az amerikai anyavállalat „best practice”-ének eredményes meghonosításáért.
  • A Bourns Kft. a Magyarországon hozott létre olyan sikeres mentoring rendszert, amelyet cég más külföldi leányvállatai is átvettek.
  • A zsűri különdíját szervezeti kategóriában a Lufthansa Systems Hungária Kft. érdemelte ki, a mentoing és coaching példamutató, rendszerszintű alkalmazásáért.
  • Államigazgatási különdíjjal jutalmazták a Belügyminisztérium Oktatási, Képzési és Tudományszervezési Főosztályának pályázatát.
  • Egyéni kategóriában Dr Zsuga János, a Földgázszállító Zrt. vezérigazgatója vehette át az első díjat, akit kollégái titokban, meglepetésként neveztek be. A vezérigazgató sokéves mentoring és coaching szemléletű vezetése jelentős hatást gyakorolt a vállalat működésére.

Akik a döntést hozták

A Mentor Oscart hagyományteremtő céllal hozták létre olyan szervezetek, amelyek fontosnak tartják a munkatársközpontú, támogató és ugyanakkor eredményorientált vezetői szemlélet meghonosítását és elismerését.

A pályázatokat elbíráló zsűri tagjai:

Komócsin Laura (Business Coach Kft.)
dr. Dobay Róbert (Menedzsmentor Bt.)
Gerlei Béla (Karrier Intézet)
Márton Mónika (Sämling Solution Consulting Kft.)
Pető Gábor (Assessment Systems)
Sávainé Ábel Anita (K&H Bank)

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek