Nem biztos, hogy a per a legjobb megoldás

2018. május 29. kedd - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Több, mint félmilliárd dollár kártértést kell fizetnie a Samsungnak az Apple-termékek szabadalmi jogainak megsértéséért. A két óriáscég hosszú évek óta pereskedik – miközben ez mindkettőjük üzleti érdekeinek is árt.

Az Apple még 2011-ben perelte be a Samsungot azzal, hogy a dél-koreai vetélytárs lemásolta az iPhone és az iPad dizájnját és technológiáját. A Samsung visszautasította a vádat és maga perelt.Image 2018. 05. 28. at 17.06

Az amerikai keresetek végül az Egyesült Államok Legfelsőbb bíróságánál kötöttek ki, amely azonban formai okok miatt alacsonyabb szintű bíróságra bízta a döntést és ott az Apple javára döntöttek.

Rés a pajzson: az Amazon most fizethet
Évekig pereskedett az amerikai kormány kereskedelmi hatósága az Amazonnal, de most győzött: a csomagküldő óriáscégnek vissza kell fizetnie a pénzt gyerekek rendeléseiért, amelyeket a hiányos biztonsági rendszer tett lehetővé.

A kaliforniai cég eredetileg 399 millió dolláros kártérítést igényelt, az esküdtszék most 539 milliót ítélt meg neki. Az Apple erkölcsi győzelemként méltatta az ítéletet, a Samsung a szabad verseny jelentőségét méltatta.

A vitában egyébként perek tucatjai indultak a két óriás között, amelyek egyformán belátták: a termékciklusok gyors váltása miatt még a megnyert perek sem mindig hasznosak, mert fékezik a termelést, befolyásolják az eladásokat.

(Forrás: Die Welt)