Rés a pajzson: az Amazon most fizethet

2018. április 03. kedd - 18:12 / piacesprofit.hu
  •    

Évekig pereskedett az amerikai kormány kereskedelmi hatósága az Amazonnal, de most győzött: a csomagküldő óriáscégnek vissza kell fizetnie a pénzt gyerekek rendeléseiért, amelyeket a hiányos biztonsági rendszer tett lehetővé.

Az Amazon még 2011 vezette be (az Apple és a Google/Android példájára) saját applikációját, amelyekkel a vállalat mobil eszközein, a Kindle könyvolvasón vagy a Fire tableten árut lehet rendelni.

fotó: Flickr/Isriya Paireepairit

fotó: Flickr/Isriya Paireepairit

A gond az volt, hogy öt évig, 2016-ig, az applikációval az Egyesült Államokban 20 dollárig jelszó megadása nélkül lehetett az Amazontól rendelni. Következmény: rengeteg gyerek nyomogatta a gombokat és rendelt, anélkül, hogy a szülők tudtak volna erről. Legalábbis addig, amíg meg nem jött a számla…

Kincsesbányán ülnek az adatainkat gyűjtő szolgáltatók
A Facebook, a Google ingyen kapja-szerzi adatait az emberek milliárdjaitól – azután óriási pénzeket keres ezekkel az adatokkal. Ideje, hogy ne csak az EU próbálkozzék megadóztatni az amerikai óriáscégeket.

A hatóság végül érvényt szerzett keresetének, mert igazolni tudta, hogy az Amazon nem tett eleget az elvárható biztonsági előírásoknak, s így lehetővé tette a gyerekek könnyelmű megbízásait.

Az óriáscégnek most mintegy 70 millió dollárt kell visszafizetnie. Ez már nem az első eset a nagyok online rendeléseinek történetében: korábban a Google-nak kellett kártalanítania sok szülőt, miután gyerekeik – ugyancsak az elégtelen biztonságot kihasználva – drága holmikat rendeltek maguknak a neten.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung).