Mit kell tudni az ingatlanügyletek áfa-szabályairól?

2019. május 02. csütörtök - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Az ingatlanügyletekre jellegükből fakadóan speciális szabályok érvényesek. Ennek megfelelően a szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása sem az általános szabályok szerint történik.

Mi a teljesítés helye az áfa szempontjából ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások esetében? A kérdésre az Írisz Office adótervezői adnak választ.

Az ingatlanügyletekre jellegükből fakadóan speciális szabályok érvényesek. Ennek megfelelően az ingatlanhoz kapcsolódó szolgáltatások teljesítési helyének meghatározása sem az általános szabályok szerint történik.

A törvény – a teljesség igénye nélkül – kiemel pár olyan szolgáltatást, amik közvetlenül ingatlanhoz kapcsolódnak.

Ezek a következők:

  • az ingatlanközvetítői és -szakértői szolgáltatások
  • a kereskedelmi szálláshely-szolgáltatások
  • az ingatlanhasználatra vonatkozó jogok átengedése
  • az építési munkák végzésének előkészítésére és összehangolására irányuló szolgáltatások

Ez a lista nem teljes körű, ezért ingatlannal kapcsolatos szolgáltatásoknál mindig mérlegelni szükséges, hogy az közvetlenül kapcsolódik-e ingatlanhoz.

Az ilyen ügyleteknél a teljesítési hely az a hely, ahol az ingatlan fekszik. A kiállítandó számlán így az ingatlan fekvése szerinti államban érvényes áfa-kulcsot és áfát kell feltüntetni, függetlenül a felek székhelyének/lakóhelyének országától.

Tehát, ha például egy magyar vállalkozás Németországban felújít egy ingatlant egy szintén magyar vállalkozásnak, akkor az erről szóló számlát német áfával, a német szabályok szerint kell kiállítani. (Ez csak úgy lehetséges, ha a vállalkozás előtte német adószámot igényel.)

További egyperces válaszok a legfontosabb adózási kérdésekre itt olvashatók!

Hogyan kell kiállítani előlegszámlát?
Előlegről akkor beszélünk, ha a termékértékesítés vagy szolgáltatás teljesülését megelőzően veszünk át ellenértéket. Az előleget utalással vagy készpénzben is teljesítheti a vevő.

 

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek