Mindenhol lehessen végre bankkártyával fizetni

2016. szeptember 16. péntek - 08:08 / piacesprofit.hu
  •    

Úgy tűnik, van olyan téma, amiben egyetért a piac - egy része - és a kormány. A gazdaság további kifehérítése érdekében a kormánynak fokozatosan kötelezővé kell tennie a készpénzmentes fizetés lehetőségét a kereskedelemben és a szolgáltatásokban - javasolta egy pénztárgép-forgalmazó, Varga Mihály bejelentése szerint pedig ha nem is kötelezettségre, de támogatásra készül a kormány ez ügyben.

a költség számít a vállalkozásoknak a bankválasztásnál

Kép: Pixabay

Az Európai Bizottság szerint a magyarországi becsült áfa adórés mértéke 2013 óta több mint 4 százalékponttal (22%-ról 18%-ra) csökkent. „Ez azt jelenti, hogy ha 100%-nak vesszük az összes befizetendő áfát, 2013-ban ennek csak 78%-a folyt be a magyar költségvetésbe, de a gazdaság kifehérítését szolgáló intézkedések, pl. az online pénztárgéprendszer bevezetése és működése nyomán az idén már 82%, ami óriási javulást jelent.” – mondta Mizsányi Attila az adóhatóság főosztályvezetője.

A NAV az online adatok alapján gyanússá váló kereskedőknél ún. forgalomszámlálást végez, ilyenkor az ellenőrök hosszabb időn keresztül ott vannak az üzletben és figyelik a nyugtaadást. „Az adóhatóság 2016. első félévében mintegy kétezer forgalomszámlálást végzett, online pénztárgépekkel kapcsolatos ellenőrzéseken pedig mintegy 730 millió forint mulasztási bírságot szabott ki a trükköző vállalkozókra” – mondta a NAV osztályvezetője.

További lépések kellenek

„A XXI. században minden magyarországi üzletben elvárható lenne a készpénzmenetes fizetés lehetőségének megléte, másrészt, ne felejtsük, hogy a bankkártya a legtisztább fizetési eszköz.  Ezért is javasoljuk azt a kormánynak, hogy fokozatosan tegye kötelezővé a bankkártyás fizetés lehetőségét a hazai üzletekben. Lehetőleg az újonnan forgalomba helyezett pénztárgépek mellé lenne kötelező egy terminált vagy egy mobilapplikációs megoldást biztosítania a kereskedőnek vagy szolgáltatónak” – mondta Novák Zoltán a Micra-Metripond Kft. ügyvezető igazgatója.

Úgy tűnik, bankkártyás-fizetés ügyben a kormány is hasonlóan gondolkodik. Ha nem is kötelezettségről beszélt Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a Heti Válasznak, de nyilatkozata alapján úgy tűnik, tényleg megkezdődik a terminál telepítő program, ami a kormány 2016-2020-as konvergencia programjában szerepelt először, azóta viszont nem esett róla szó.

Megfizetik a fehérítést a kereskedők
Amellett, hogy új vállalkozástípusokra terjesztik ki az online kasszák használatának kötelezettségét, azok a cégek is eszközönként mintegy 60-70 ezer forintos plusz kiadással számolhatnak a rendeletmódosítás miatt, akiknek már van szabályosan működő, NAV-hoz bekötött pénztárgépük.