Minden harmadik cég megcsúszik a fizetéssel

2018. december 07. péntek - 14:12 / piacesprofit.hu
  •    

Javult a fizetési hajlandóság Magyarországon 2018 első kilenc hónapjában. Az iparágakat tekintve is látható a kedvező folyamat – elsősorban a papíripar területén -, ám voltak renitensek: a krónikusan rosszul teljesítő építőipar idén sem javított – derült ki a Bisnode céginformációs szolgáltató adataiból.

Területi megoszlás tekintetében idén októberig a legrendesebben a Fejér megyei cégek fizettek, míg Somogy továbbra sem mozdult ki sereghajtó pozíciójából. A fizetési határidők kissé rövidültek, ami az átlagos késedelem szerencsére nem számottevő növekedését okozta. Tavalyhoz képest kétszeres növekedést mutat a határidőre kifizetett számlák arányának javulása Magyarországon, a Bisnode 2018 harmadik negyedéves adatai alapján. Ez az érték a 2017 októberi 64,88-ról idénre 67,86 százalékra nőtt, vagyis jócskán felülmúlta a tavaly megfigyelt 1,44 százalékos javulást.

nincs behajthatatlan tartozás

Kép: PP

Kedvezőtlen ugyanakkor, hogy négy százalékkal emelkedett az átlagos késedelem (14,8 napról 15,3 napra), amiben feltehetően közrejátszik, hogy az átlagos fizetési határidőt is csökkentették a megbízók: 2018 októberében 25 nap volt, ami 6 százalékkal alacsonyabb, mint az egy évvel korábbi 26,6 nap.

A fizetési határidőkben csupán három ágazatban – mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat; textilipar; szállítás, raktározás – volt megfigyelhető csekély növekedés, az iparágak nagy többségében ez csökkent, a legnagyobb mértékben – 6 nappal – a fémalapanyag, fémfeldolgozási termék gyártásával foglalkozó cégeknél. A leghosszabb határidőt továbbra is a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártásával foglalkozó vállalkozások kapják, a 41 napos érték az utóbbi egy évben nem változott.

Kegyelmi állapot a magyar cégvilágban
Ma szerencsés helyzetben van a magyar cégvilág. Visszaesett a csődök és felszámolások száma, és ha egy vállalkozás kiállít egy számlát, jó eséllyel számíthat arra, hogy időben meg is kapja az ellenértékét. Ez az állapot azonban nem tart örökké, két-három éven belül megváltozhat a helyzet, különösen a már most is kockázatosnak számító iparágakban – figyelmeztetett Keleti József, a Bisnode céginformációs szolgáltató country managere.

Az általában csökkenő határidők tekintetében nem meglepő, hogy nem javult a fizetési késedelem mértéke. A fizetésre kötelezett cégek idén átlagosan 15,53 napot késtek a fizetéssel, ami 4,6 százalékkal magasabb, mint tavaly októberben. A lejárat után rendezett számlák nagy többségét ugyanakkor 60 napon belül rendezik a társaságok.

A gazdasági ágazatokat tekintve a leginkább késők az oktatási ágazatban működő cégek voltak, amik átlagosan 33 napos késéssel rendezték a számláikat, második legrosszabbul ezen a téren a pénzügyi, biztosítási területen aktív cégek muzsikáltak, átlagosan 32 napos késéssel, a harmadik helyre pedig, 24 napos késéssel, az ingatlanügyletek kerültek.

A legkrónikusabban későn fizető cégek ugyancsak a pénzügyi, biztosítási területen működtek. Ezek az összes számla több mint 4 százalékát egyenlítették ki két hónapos, és 3,14 százalékát három hónapos csúszással, amivel mindkét kategóriában sereghajtók. Az ágazat rossz eredményében a fizetési határidők tavalyhoz képest négy napos rövidülése is közrejátszhatott, ennek fényében talán érthető, hogy miért ilyen komoly a visszaesés az egy évvel korábbi értékekhez képest: a 60 napon túl rendezetlen számlák esetében több mint négyszeres, a 90 napon túliak esetében több mint ötszörös a romlás.

A fizetési szokásokat nem befolyásolja a GDPR
Kedvezően érinti a vállalatok fizetési szokásait a megfelelő gazdasági környezet, melynek következtében rövidültek a fizetési határidők – derült ki az Intrum 2018 első negyedévében készített kutatásából. Az elmúlt évben a magyar vállalatok életében az egyik legnagyobb kihívást a GDPR hozta, ugyanakkor a megkérdezett magyar cégek nem számítanak arra, hogy a rendelet túlzottan befolyásolná tevékenységüket.

Fizetési hajlandóságban idén októberig a mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászati ágazatban működő cégek vezetnek, amelyek számláik több mint háromnegyedét rendezték határidőre. A legrosszabb eredményt az építőipar mutatta, itt csupán a számlák alig több mint felét (51%) fizették ki időben. „Az iparágak többségéről ugyanakkor elmondható, hogy javult a fizetési hajlandóságuk tavalyhoz képest (legnagyobbat, 9,1 százalékot a fafeldolgozás esetében)” – tette hozzá Keleti József a Bisnode Country Managere. Az átlagot tíz, romló értékeket mutató ágazat húzta le, amik közül a legnagyobb mértékben (61,8-ról 53 százalékra) a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártásával foglalkozó cégek rontottak.

Földrajzi szempontból Fejér megyében volt a legjobb a fizetési hajlandóság, az itt működő vállalkozások számláik 73,6 százalékát fizették ki időben. A megyék többségében 70 százalék közelében alakult ez az érték, a legjelentősebb negatív eltérés Somogy megyében figyelhető meg, ahol csupán számláik 54,3 százalékát rendezték időben az itt működő társaságok. Az egy évvel korábbihoz képest három megye – Somogy, Heves és Jász-Nagykun-Szolnok – kivételével csaknem minden megyében javult a morál legalább pár százalékponttal, még a rendre gyengén teljesítő főváros is tudott javítani 3 százalékot. A legnagyobb 8,9 százalékos javulást, Nógrád megye, a legnagyobb 3,5 százalékos romlást pedig Somogy mutatta.

A fizetési határidőkben egész komoly területi eltérés figyelhető meg. Míg a Somogy és Borsod-Abaúj-Zemplén megyei cégek nagyvonalúan, átlagosan több mint 30 napot biztosítanak számláik kiegyenlítésére, Nógrád megyében iparkodhatnak a megbízók: itt három hetük van fizetni.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor