Mégis mintha inkább maradnának a britek

2016. június 17. péntek - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

A fogadások alapján enyhén, mintegy 0,5 százalékponttal növekedett a bennmaradás esélye a briteknél. Így most a maradás valószínűsége 63,6 százalék, miközben a kilépés 36,4 százalékon áll. Az opciók 74 százalékos valószínűséget indikálnak a bennmaradásra, míg az elemzők 57,6 százalékot. A poll-ok esetén 45 százalék az elhagyók és 43 százalék a maradók aránya, miközben 13 százalék még nem tudja mit tesz.

angol zászló

Kép:Flickr

Ma zárásban számíthatunk a CECE index átsúlyozására az alapok részéről. Ugyan az OTP súlya valamelyest emelkedik az indexben, a becsült hatás nem számottevő szerintünk. Különben a magyar súly is növekszik ezáltal, miközben mind a cseh, mind a lengyel súly csökken egy leheletnyit. Egy szó mint száz, összességében nem kellene tűzijátéknak lenni a mai záró szakaszban, de már volt arra példa, hogy ennek ellenére mégis bevetették a nehéz tüzérséget.

Mindeközben, most már biztos, hogy az önkormányzatok 600 milliárd forintja távozik a bankrendszerből az államkincstárhoz (MÁK). Ez nem jó, de nem is tragikus a likviditásban úszó magyar bankrendszer számára. Hiszen valószínűleg relatíve pici, becslésünk szerint, mintegy 6 milliárd forint körüli jövedelem kiesést okozhat ez a lépés. Az OTP esetében a negatív hatás cirka 40 Ft lenne részvényenként, de a hír már jó idelelje tudott volt, így komolyabb árfolyamhatásra nem számítunk – hívták fel a figyelmet reggeli elemzésükben az Erste Befektetési Zrt. szakértői.

Mindeközben kitartott a DAX esetében a 9.500 pontos támasz, még ha recsegett-ropogott is napközben. Vagyis nemcsak a támasz tartott ki, de a Brexit-tel kapcsolatos félelmek is csitultak egy picit. Így a mai napon emelkedést várunk, sőt talán már nem fog az index a 9.500 pont alá csökkenni, annak ellenére, hogy a szavazásig volatilis maradhat a piac.

USA

Az amerikai indexek a kezdeti esés után visszakapaszkodtak, és végül a Nasdaq index 0,2%-os, az S&P500 index 0,3%-os, a Dow Jones index 0,5%-os pluszban zárt. Az amerikai munkaerőpiaci adatok a vártnál kismértékben rosszabbak lettek. A heti segélykérelmek száma 270 ezer helyett 277 ezer lett, míg a tartós segélykérelmek száma 2,12 millió helyett 2,16 millió lett. Ráadásul a májusi inflációs adat év/év alapon 1,1% helyett csupán 1,0%-kal bővült. A Microsoft felvásárolja a Wand Labs nevezetű startupot, mely üzenetküldő alkalmazásokhoz fejleszt chatbotokat. A vételárról és a tranzakció lezárásáról egyelőre nem érkeztek részletek.

Európa

Az európai indexek közül a FTSE 100 index 0,3%-os, a CAC 40 index 0,5%-os, a DAX index pedig 0,6%-os mínuszban zárt. Az euróövezet pénzügyminiszterei nem kezdeményeznek beszélgetést Nagy-Britannia kilépésének következményeiről, mivel abban bíznak, hogy a választópolgárok a bennmaradás mellett döntenek. Egy nappal a választások után ülnek újra össze és beszélik meg a teendőket az eredmény ismeretében. Angela Merkel német államfő is a Brexit ellen” kampányol”, és egy berlini sajtótájékoztatón azt mondta, hogy a britek elesnek az EU piacától, ha kilépnek.

A várakozásoknak megfelelően nem változtatott a svájci jegybank az irányadó ráta mértékén tegnap. A jegybank az erős frank ellen a szóbeli intervenció mellett nyíltpiaci műveletekkel védekezik.

A délután folyamán érdemes lehet nyomon követni Mario Draghi müncheni beszédét.

Olaj, arany

A WTI 46,6 dollárig süllyedt ma reggel, miután a dollár jelentősen erősödött tegnap a főbb devizákkal szemben. Jelentős fundamentális hír nem látott napvilágot. A piac figyeli, hogy milyen mértékben jönnek vissza a májusban leállított kutak: a hírek szerint a kanadai termelés például háromnegyed részben már újraindításra került. Líbiáról és Nigériáról egyelőre nincsenek hasonló hírek, a termelés mindkét országban a kapacitások alatt van.

Az arany 1.280 dollárra süllyedt vissza. A piac továbbra is a Brexit szavazás kimenetele miatt aggódik. Az angol képviselőnő elleni tegnapi gyilkosság a Brexit kampány ideiglenes felfüggesztését hozhatja, és vélemények szerint fordíthat a szavazáson, ami miatt némileg alábbmaradt az arany vásárlása. A Fed politikája is lényeges, a várakozások alapján idén egy kamatemelésre kerülhet sor.

Devizák

A tegnapi nap abszolút a menedékkeresésről szólt a befektetők körében. Ennek értelmében jelentősen erősödött a jen, a dollár és a svájci frank is, míg az euró a Brexit-tel kapcsolatos aggodalmak miatt gyengült az összes főbb nemzetközi devizával szemben. Az EURUSD árfolyama 1,113-on is járt, onnan azonban nap végére visszahúzták 1,124 környékéig.

Legnagyobb mértékben a jen erősödött tegnap, és itt ma sem volt látható érdemi korrekció. Az USDJPY árfolyama 104,4-re esett, részben a jen menedékdeviza szerepe miatt, részben pedig azért, mert a befektetők egy szűk körének csalódást jelentett, hogy tegnap nem lazított a BoJ.

315 fölött is járt az EURHUF árfolyama tegnap, igaz csak egy rövid időre, a nap nagy részét viszont a lélektani szint alatt töltötte a forint. Zárásra megnyugodtak a kedélyek, az EURHUF árfolyam 314,3-ig visszaesett. Ma valószínűleg továbbra is a 315-ös szint közelében fog maradni az EURHUF devizapár.

Távol-Kelet

A Nikkei 1,3%-ot, a Hang Seng 0,6%-ot, a Shanghai index pedig 0,4%-ot emelkedett. Fontosabb makroadat vagy hír nem jelent meg Ázsiából, a részvénypiaci emelkedés mindössze a globális hangulat javulásának köszönhető.

Devizapiaci kereskedők szerint a mostani jen erősödést Japán nem képes egyedül megakadályozni, így jelenleg értelmetlen intervenciókat alkalmaznia. A jen megállításához a G7-ek összefogására lenne szükség, ők viszont utoljára 2011-ben avatkoztak közbe a jen érdekében a földrengést és cunamit követően, most viszont nem várható hasonló összefogás.

Határidős piacok

Az amerikai határidős piacok a negatív, míg az európaiak a pozitív tartományban voltak ma reggel.

Jogi nyilatkozat
A kiadványban foglalt információk az Erste Bank Hungary Zrt. – 1138 Budapest, Népfürdő u. 24–26., tev. eng. szám: I-2061/2004 (továbbiakban: Társaság) által hitelesnek tartott forrásokon alapulnak, de azokért a Társaság szavatosságot vagy felelősséget nem vállal. A kiadványban foglaltak nem minősíthetők befektetésre való ösztönzésnek, befektetési tanácsadásnak, értékpapír jegyzésére, vételére, eladására vonatkozó felhívásnak vagy ajánlatnak. A tőkepiaci és makrogazdasági helyzetet, a befektetések és azok hozamai alakulását olyan tényezők alakítják, melyre a Társaságnak nincs befolyása, a befektető által hozott döntés következményei a Társaságra nem háríthatók át. A kiadványban foglaltak – teljes vagy részleges – felhasználása, többszörözése, publikálása, átdolgozása, terjesztése kizárólag a Társaság előzetes írásos engedélyével lehetséges. A kiadvány kiadása időpontjában érvényes. További részletek: www.erstebank.hu, Treasury szolgáltatások, Hirdetményekben. A kiadvány nem a befektetési elemzések függetlenségének előmozdítását célzó jogi követelményeknek megfelelően készült, nem vonatkozik rá a befektetési elemzések terjesztését, közzétételét megelőző ügyletkötésre vonatkozó tilalom.”