Megéri foci helyett filmet támogatni?

2019. április 02. kedd - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

A cégek által elérhető adótervezési lehetőségek közül a legtöbb figyelem a látványcsapatsportok támogatására irányul, holott a filmtámogatási rendszer is komoly előnyökkel rendelkezik – derül ki az Írísz Office adótervezőinek cikkéből.

Rögtön fontosnak tartjuk kiemelni, hogy a filmalkotások támogatásának ugyanúgy, mint a látványcsapatsport támogatásának két módja van: rendelkezés a társasági adóról és a közvetlen támogatás. A cél, hogy bemutassuk a támogatások nyújthatóságának feltételeit és az adófizetésre gyakorolt hatását, azaz a támogatásból származó adóelőnyöket. Fontos azonban ügyelni arra, kétfajta támogatási mód együttes alkalmazására egy pénzügyi éven belül nincs lehetőség – hívták fel a figyelmet az Írisz Office adótervezői.

Rendelkezés a társasági adóról

A társasági adóalany gazdasági társaságoknak lehetőségük van a társasági adóelőlegükből, társasági adójukból támogatást nyújtani – rendelkezni – adókedvezmény fejében.

Az előadó-művészeti tevékenységek támogatásának megszűnésével előtérbe kerülhet a filmtámogatás intézménye, mely eddig talán kevésbé terjedt el annak ellenére, hogy a támogatási típusok legegyszerűbbjéről beszélünk.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Hogyan működik a támogatási rendszer?

Az adózónak egy adóéven belül több alkalommal is van rendelkezési lehetősége, melyben támogatást nyújthat a Nemzeti Filmalapnak.

Így rendelkezhet:

  • az adóelőlege terhére,
  • az adóelőleg-kiegészítési kötelezettsége (feltöltés) terhére,
  • az éves társasági adója terhére.

A látványcsapatsport és – a mára már megszűnt előadó-művészeti támogatásokkal ellentétben – a filmtámogatás esetén nem kell (nem is lehet) a támogatónak a támogatottal szerződést kötni, és nincs szükség támogatási igazolás kiállítására sem.

Adóelőleg, feltöltés és adó felajánlása esetén is azonos feltételeknek kell teljesülniük ahhoz, hogy az adóhatóság végrehajtsa a kedvezményezett részére történő kiutalást:

Megéri céges kocsinak oldtimer?
Egyre többen kacérkodhatnak a gondolattal, hogy beszereznek egy oldtimer autót, vagy a saját autójuk éri el azt a kort, amivel kiérdemelheti ezt a minősítést. Cikkünkben azt mutatjuk be, milyen költségvonzattal, illetve költségelszámolási lehetőséggel kell számolnunk, ha beszerzünk egy muzeális autót. Egyáltalán megéri-e cégre megvenni, vagy jobban járunk, ha magánszemélyként tesszük ezt.

A felajánláshoz szükség van egy elektronikus rendelkező nyilatkozat beküldésére.

A rendelkezés beküldése után az adóhatóság megvizsgálja a nyilatkozatot.

Amennyiben a gazdasági társaságnak a rendelkezés időpontjában nincs 100 ezer forintot meghaladó (nettó módon számított, tehát a túlfizetés és a tartozás együttes összegét kell figyelni) adótartozása a NAV felé, és határidőben teljesítette az adóelőleg-, illetve adófizetési kötelezettségeit, akkor az adóhatóság 15 munkanapon belül kiutalja a kedvezményezett részére az adófelajánlás összegét.

Akkor sincs veszve minden, ha a kedvezményezett részére történő kiutalást az adóhatóság megtagadta, mert a felajánló szervezet nem fizette meg határidőben az adót vagy adóelőleget. A kiutalás megtagadásáról a rendelkező fél határozatot kap. Ha ennek átvételétől számított 15 napon belül rendezi tartozását, akkor külön kérelemre az adóhatóság teljesíti a kiutalást.

Mekkora összegekről rendelkezhetnek a gazdasági társaságok?

Amennyiben a gazdasági társaság az adóelőlege terhére kíván rendelkezni, akkor az adóelőleg-fizetési határidejét megelőző hónap utolsó napjáig kell benyújtania kérvényét az adóhatóság részére. Ilyenkor az adóelőlegek maximum 50 százaléka ajánlható fel a kedvezményezett szervezet javára.

Lehetőség van a társasági adóelőleg-kiegészítés terhére is felajánlást tenni. Itt már az éves fizetendő adóelőlegek 80 százalékáig történhet a felajánlás, tehát az eddigi 50 százalékos felajánlások is kiegészíthetők.

Ha egy adózó az év folyamán 2,04 M Ft adóelőleget fizetett be, és annak 50 százalékáról rendelkezett, akkor az éves adófeltöltés alapján újabb rendelkezést tehet. Ha a várható éves adója 1,8 M Ft, akkor év végén adóelőleg-kiegészítést fizetnie nem kell, de a benyújtandó ’01-es bevallásban újabb adófelajánlásról rendelkezhet.

2,04 M x 80% = 1,632 M Ft, amiből levonva a már felajánlott 1,02 M Ft-ot, a maradék 0,612 M Ft felajánlható

A legfontosabb tudnivalók az elektromos autók adózásáról és költségelszámolásáról

Figyelem! Az adóelőleg-kiegészítés csak azok számára adott, akik kiegészítésre kötelezettek a tárgyévet megelőző évi árbevételük alapján.

A rendelkezés határideje megegyezik a feltöltési kötelezettség határidejével, azaz december 20-ával. Az utolsó alkalom az adófelajánlásra az éves társaságiadó-bevallás határideje. Ilyenkor a társaságiadó-bevallásban kell szerepeltetni az adófelajánlási szándékot és mértéket, igazodva a 80 százalékos korláthoz.

A felajánlás feltételeinek teljesülése esetén az adóhatóság 15 munkanapon belül utalja át a kedvezményezett részére a felajánlást.

Ahhoz, hogy az átutalás megtörténjen, az alábbi feltételeknek kell egyidejűleg megfelelni:

  • a felajánlónak az átutalás napján nincs 100 000 Ft-ot meghaladó (összevont) tartozása a NAV felé,
  • az adózó a vonatkozó adóbevallásban megjelölt adóelőleg/adó összegét megfizette,
  • az adózó adóévi adófelajánlása nem haladja meg a felajánlható 80 százalékos korlátot.

Az átutalás tényéről az adóhatóság (15 napon belül) tájékoztatja a felajánlót és a kedvezményezettet. Ha a kedvezményezettnek felajánlott támogatás összege magasabb, mint a felajánlható 80 százalékos korlát, akkor a többletfelajánlást a következő adóév(ek)re vonatkozó felajánlásnak kell tekinteni.

Adóelőny

Az adózót a teljesített adófelajánlás összegére vetítve adójóváírás illeti meg. Az adójóváírást a társasági adó adónemen írja elő a NAV, adófizetési kötelezettséget csökkentő jogcímen, a társasági adóbevallás esedékességét követő második hónap első napján.

A jóváírás összege adóelőleg és adóelőleg-kiegészítés felajánlása esetén a magasabb: a támogatás kedvezményezett számára kiutalt részének a 7,5 százaléka. Társaságiadó-felajánlás esetén a jóváírás ugyanennek az összegnek csak a 2,5 százaléka. Tehát ha valaki felajánlásban gondolkodik, annak érdemes ezt az adóelőlegek és az adókiegészítés terhére megtennie.

I.-példa-Maximális-felajánlás-az-adóelőleg-terhére-Írisz-Office-adótervezés

Az első példában az látható, hogy ha a társaság megteszi a maximális felajánlásokat az előlegek terhére, majd a feltöltéskor kiegészíti azt, illetve az év végi adóbevalláskor is rendelkezik, akkor átlagosan 5,23 százalék adójóváírásra tehet szert. Ezzel szemben, amennyiben csak az elszámoláskori társasági adóból ajánl fel egy vállalkozás, akkor az általa érvényesíthető kedvezmény csupán 2 százalékos.

II.-példa-Csak-a-társasági-adó-terhére-történő-felajánlás-Írisz-Office-adótervezés

A jóváírt összeg a vállalkozásnak a jóváírás időpontjában egyéb bevételt keletkeztet, mely egyben adóalap-csökkentő tétel is, tehát a kapott jóváírás adómentes támogatás a vállalkozás részére.

Miért érdemes a filmtámogatást választani?

Adózási oldalról előnyként az egyszerű felajánlási módot lehet említeni, hiszen nem igényel előzetes szerződéskötést, és természetesen a felajánlásért kapott adókedvezményt. Ahogy már azt korábban is említettük, a filmtámogatás adminisztrációja a legegyszerűbb, csak a megfelelő bevallásokban kell feltüntetni a rendelkezési szándékot.

A társaságiadó-felajánlást a Magyar Nemzeti Filmalapnak utalja tovább az adóhatóság. A filmalap dönt arról, hogy kinek és mennyi jut a hozzá befolyt összegekből. A források szétosztásának módját és feltételeit a mozgóképről szóló 2004. évi II. törvény tartalmazza. A filmalkotások közvetlen támogatásának lehetőségéről egy következő cikkünkben fogunk beszámolni.

Szerző:

Írisz Office

logo

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek