Másfél milliárdot adnak az automaták bekötésére

2016. október 20. csütörtök - 11:13 / piacesprofit.hu
  •    

A kormány összességében 1,5 milliárd forinttal támogatja az étel-, illetve italautomata piacon tevékenykedő vállalkozókat. Az érintettek a megfelelő adóhatósági felügyeletet biztosító eszközt – a lehető legegyszerűbben - egyablakos rendszerben, az adatkapcsolatot biztosító előfizetéssel és szervizeléssel együtt vehetik igénybe.

 

 

italautomata

Kép:Pixabay

A gépeket már korábban regisztrálták, ami önmagában is jelentős mértékben fehérítette a szektort: csaknem ötezer olyan automatát szereltek le az üzemeltetők, amely a közterhek megfizetése nélkül üzemelt. Az új rendelet célja, hogy a gépek értékesítési adatai online eljussanak a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz (NAV). Ennek köszönhetően kiküszöbölhetőek a bevételek eltitkolására irányuló trükkök, technikai megoldások – hangsúlyozták, hozzátéve: a jogszabály biztosítja a tisztességesen működő vállalkozások védelmét, a piac szereplőitől, ugyanis rengeteg panasz érkezett a gépeket feketén üzemeltetők magas arányáról.

A cél az illegális szereplők, illetve az áfa csalók kiszűrése, amit a gyakorlatban az automata lelkének is nevezett, ún. automata felügyeleti egység biztosít. Ezzel az eszközzel kizárható a bevétel eltitkolása, hiszen az automaták értékesítési adatai online jutnak el a Nemzeti Adó- és Vámhivatalhoz.

A kormány 1,5 milliárd forinttal támogatja az automata piac kifehérítését. Ez az összeg várhatóan az automata felügyeleti egység beszerzési költségeit teljes mértékben fedezi majd.

A vállalkozónak nagyon egyszerű dolga lesz, hiszen a felügyeleti szolgáltatóval szerződik majd, amellyel a gyakorlatban egy „három az egyben” szolgáltatást köt. Hiszen nemcsak az automata felügyeleti egység megvételét, hanem annak az automatába történő beszerelést és folyamatos működtetést is biztosítania kell a szolgáltatónak. Az adóhivatali adatszolgáltatásra kiépített adatkapcsolat egyben a vállalkozó hatékonyságát is javíthatja, ha – a két fél megállapodása alapján – a felügyeleti szolgáltató például készpénzmentes fizetési megoldást, vagy logisztikai támogatást is nyújt az üzemeltető számára.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek