Már Dunaszerdahelyen is segítséget kapnak a kkv-k

2013. január 09. szerda - 17:05 / piacesprofit.hu
  •    

A Kárpát Régió Üzleti Hálózat már Dunaszerdahelyen is segítséget nyújt a magyar vállalkozóknak üzleti sikereik elérésében. A Kárpát-medencében tevékenykedő irodák száma az új szlovákiai iroda megnyitásával kilencre bővült.

Szatmáry Kristóf, a Nemzetgazdasági Minisztérium államtitkára a hétfőn nyitotta meg Dunaszerdahelyen a Kárpát-medence kilencedik, egyben Szlovákia területén a második üzletfejlesztési irodáját a Kárpát Régió Üzleti Hálózat keretein belül. Az irodamegnyitót követő gazdasági fórumon D Kupcsok Lajos, a Pest Megyei és Érd Megyei Jogú Városi Kereskedelmi és Iparkamara főtitkára és dr. Hájos Zoltán, Dunaszerdahely polgármestere tartott köszöntőbeszédet, majd Radetzky Jenő miniszteri biztos mutatta be a Wekerle Tervet.

A Dunaszerdahelyen létesített iroda átadása – Fotó: Árvai Károly

Szatmáry Kristóf üdvözölte, hogy a Kárpát Régió Üzleti Hálózat első irodájának megalakulása óta a Hálózat munkatársai számos üzleti kapcsolat megkötésében és cégalapításban működtek közre, s több mint félezer cégmegkeresést fogadtak az elmúlt időszakban. Az államtitkár kiemelte, hogy az elért eredmények jól mutatják a Hálózat létrehozásának és további bővítésének fontosságát.

A megnyitóval egybekötött gazdasági fórumon Radetzky Jenő miniszteri biztos hangsúlyozta, hogy a Wekerle Terv megalkotása lehetőséget teremtett a magyar gazdaság mindeddig kiaknázatlan, regionális mértékű növekedési stratégiájának megfogalmazására és az arra alapozó konkrét intézkedések összeállítására. A miniszteri biztos kiemelte, hogy a határon túli magyar vállalkozók és munkavállalók a hazai vállalkozások természetes gazdasági partnerei, és a hazai vállalatok regionális erősödése a gazdasági alapok javításán keresztül a határon túli magyarság nemzeti identitásának, kultúrájának megőrzéséhez is hozzájárul. A térségi gazdasági kapcsolatok szorosabbra fűzése a szomszédos országok többségi nemzetei számára is előnyökkel jár.

A Kárpát Régió Üzleti Hálózat irodáinak feladatai között olyan kereskedelemfejlesztési programok előkészítése és lebonyolítása szerepel, amelyek alkalmat teremtenek a magyar és a szlovák cégek közötti kapcsolatfelvételre. Ezen túlmenően a Hálózat irodái a külpiacokra törekvő magyar cégeket folyamatosan ellátják nélkülözhetetlen külgazdasági, valamint specifikus, helyi piaci ismeretekkel, információkkal. Cégalapítás esetén tanácsadási szolgáltatásokkal áll rendelkezésre az irodahálózat.

Hódító útra indulnának a magyar cégek keletre
Nehéz megítélni, milyen lehetőségek rejlenek a magyar kis- és középvállalkozások számára „a keleti nyitás” kormányzati politikájában, amely elsősorban Oroszországot, a FÁK-államok közül leginkább a kaukázusiakat, ezenkívül Kínát és az arab világot célozza meg. Még a legközelebbi piac, Oroszország is messze van, és a többiekkel együtt szinte bevehetetlennek tűnik a külgazdaság terén meglehetősen tapasztalatlan kkv-k számára. A kormány viszont támogatást, intézményrendszert és forrást ígér, így mindenképpen érdemes kicsit közelebbről megvizsgálni az esélyeket.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek