„Lemondhatna a kereskedelem haszonkulcsának néhány százalékáról”

2016. július 14. csütörtök - 14:50 / PP/MTI
  •    

Még ebben az évben tárgyalások kezdődhetnek az élelmiszertermelők és kereskedők között egy kiegyensúlyozottabb erőviszonyokat teremtő megállapodás érdekében, hogy ne mindig a termelő kerüljön kényszerhelyzetbe, hanem akár az árrés kis részének átengedésével legyen partner a kereskedelem is - jelentette be Nagy István, a Földművelésügyi Minisztérium parlamenti államtitkára.

Nagy István a tejtermelők és a meggytermesztők tavalyi példájával támasztotta alá a megállapodás fontosságát és emlékeztetett arra, hogy a kereskedelem jóval magasabb áron értékesítette az árut, mint amennyiért átvette a gazdáktól, a termelők viszont sokszor önköltségi áron, illetve az alatt kényszerülnek eladásra.

A kereskedelem is lemondhatna a haszonkulcsának néhány százalékáról a közös felelősségvállalás és  biztonságos élelmiszerellátás érdekében – hangsúlyozta.

férfi zöldségekkel a vállán

Kép: Gazda Világfórum

A tej áfájának csökkentése kapcsán is felmerült nemrég ez a probléma. Akkor Lázár János azt mondta, garanciák kellenek a feldolgozóipartól, hogy a termelők megkapják az áfacsökkentésnek legalább egy részét. “Akkor tudunk további áfacsökkentésről gondolkodni, ha a pénz egy része a termelőknél marad. Akkor tudjuk csökkenteni az UHT tej árát”.