Lassított a cégbíróság

2015. november 12. csütörtök - 13:04 / piacesprofit.hu
  •    

Októberben is sok gazdasági társaság szűnt meg Magyarországon, és a magas megszűnési ráta a jövő év közepéig még biztosan kitart. Mindez egy határozott tisztulási folyamat része, amelynek keretében a hatóságok egyre aktívabban lépnek föl a cégvilágot torzító tetszhalott vállalkozásokkal szemben. A folyamat a jelek szerint hamarosan lezárul, így a jövő év második felében csökkenhet a mutató.

lassít a cégbíróság, kevesebb a törlés

Kép: Pixabay

Összesen 4768 gazdasági társaság szűnt meg idén októberben Magyarországon, ami minden idők harmadik legsúlyosabb havi adata, de elmarad a szeptemberi 5181-es rekordtól. Az idén lezárult tíz hónapból nyolcban a törölt vállalkozások száma meghaladta a négyezret, amire korábban csak egyetlen egyszer, éppen egy évvel ezelőtt, 2014 októberében volt példa. „Nagyon erőteljes megszűnési hullám söpör végig a cégvilágon. A kérdés csak az, hogy ezt a gazdaság aktuális állapota indokolja, vagy más tényezőkből vezethető le” – mondja Pertics Richárd, az Opten céginformációs szolgáltató üzletág-igazgatója. (Még mindig minden ötödik magyarra jut egy cég, rettenetesen elaprózódott a cégstruktúra, ami egyenesen a versenyképességünket fenyegeti.)

A gazdaság állapotában ugyanis még sok a bizonytalansági tényező, de nem ez a sok megszűnés fő oka. „A sok törlés inkább annak az eredménye, hogy a cégbíróság immár egy éve szisztematikusan fellép a tetszhalott cégekkel szemben, amelyek az állammal szembeni adminisztratív kötelezettségeiknek sem tesznek eleget” – mondja az igazgató. Pertics állításait leginkább a hatóság által indított kényszertörlési eljárások tavalyi megugrása támasztja alá. 2014 októbere után a frissen indított kényszertörlési eljárások havi adata az addigi 2000-2500-ról 4000-5000-re emelkedett. Főként ezeknek az eljárásoknak a lezárása miatt gondolja úgy a szakértő, hogy legalább 2016 közepéig együtt kell élnünk a magas megszűnési rátával – ami csődhullámnak látszik, de a valóságban konszolidációt jelent.

Lecseng a cégtörlési hullám?

Ezután azonban trendváltás következhet be – hívja fel a figyelmet a legfrissebb adatok alapján az Opten igazgatója. Idén június óta ugyanis egyre kevesebb friss kényszertörlést tesz közzé a cégbíróság, szeptemberben már csak 2700, októberben pedig 2300 ilyen eljárás indult. „Elképzelhető, hogy az évek óta tartó cégtörlési hullám lecsengésének első jeleit látjuk. A konszolidáció ezzel együtt még évekig eltarthat, de a cégek számának visszaesése mérsékelődni fog” – mondja Pertics.

KÉNYSZERTÖRLÉS? MIKOR KERÜLHET ERRE SOR?
Egyre több cég kerül kényszertörlésre, részben azért is, mert nincsenek tisztában azzal, hogy az eljárás legfőbb szabályai 2014. július 1-jei hatállyal jelentősen módosultak, ezért érdemes áttekinteni az új rendelkezéseket. A kényszertörlési eljárás a cég jogutód nélküli megszűnését eredményezi, és amely a végelszámolással és felszámolási eljárással ellentétben a cég visszafordíthatatlan megszűnésére irányul.

A jövő évi trendforduló bekövetkeztét tovább valószínűsíti, hogy a többi megszűnéshez vezető cégbírósági eljárásból – felszámolásból és végelszámolásból – huzamosabb ideje viszonylag kevés indul. A válság éveiben a havi 2000-ig is felkúszó felszámolásból idén rendre havi 700-800-at indítanak a hitelezők (októberben például csak 617-et), továbbá ugyanilyen havi értékek láthatók a végelszámolásoknál is, ahol pedig 2011–2012-ben még havi 2500 fölött volt az átlag.

A középtávú trendet befolyásolja az is, hogy a beszámolók közzétételi rendje és szankcionálása is változik a jövőben. A cégeljárási törvény egyik legfontosabb tervezett változása, hogy a beszámoló leadását közvetlenül az Igazságügyi Minisztérium ellenőrzi és szankcionálja. Ez vélhetően felgyorsítja a kényszertörlési eljárások indítását. A tervezet ugyanakkor több enyhítést is tartalmaz az amúgy általában jól működő és jelentésszolgálati kötelezettségeit teljesítő cégekre vonatkozóan. Ezek következtében a ténylegesen inaktív cégek törlése vélhetően felgyorsul, és kevesebb lesz a téves kényszertörlés.

Szintén fontos technikai változás, hogy az Igazságügyi Minisztérium igyekszik elektronikus útra terelni minden céggel kapcsolatos kommunikációt. Az elektronikus csatornák használatával vélhetően kevesebb lesz a kézbesíthetetlen értesítés, elérhetetlen cég, és ezáltal is csökkenhet némileg az adószám-felfüggesztések és törlések száma.

Ilyen sok új céget régen indítottak

Októberben 2449 új céget jegyeztek be Magyarországon, ez az elmúlt 14 hónap legmagasabb adata. „Az elmúlt három hónapban folyamatosan emelkedik a cégalapítási kedv, de ez még nem jelenti automatikusan, hogy a tőketulajdonosok ismét a vállalkozás indításban látják a jövőt. Nagyon mélyről indult a folyamat, és még a mostani adat is messze elmarad a válság előtti szintektől. Hamarosan kiderül, hogy pozitív trendfordulót látunk, vagy csak átmeneti jelenségről van szó” – mondja az Opten igazgatója.

Az Opten cégfluktuációs indexe (Opten – CFI) az adott időszakban törölt és alapított cégek számát viszonyítja az időszak elején rendben működőkéhez. Az index októberi értéke régiónként jellemzően 14-15 százalék körül volt. Megyei szinten az októberi Opten – CFI Tolna, Zala és Győr-Moson-Sopron megyében vette fel a legalacsonyabb értékeket, míg a legnagyobb fluktuációt Budapest, Békés és Fejér produkálta.

Alultőkésítettség: megúszható a kényszertörlés
A magyar kkv-k többsége és sok nagyvállalat szembesült az elmúlt időszakban azzal, hogy a kedvezőtlen gazdasági környezetben a tulajdonosok kevésbé tudták saját tőkéből fedezni a vállalkozásuk működését, ezért megnőtt a hitel aránya a tőkéhez képest.