Kiszorulnak a hagyományos izzók a magyar háztartásokból

2017. július 11. kedd - 06:03 / piacesprofit.hu
  •    

A magyar háztartásokban a kompakt fénycsövek és a hagyományos izzók a legelterjedtebbek, de az otthonok 54 százalékában már megtalálhatóak a modern LED fényforrások is. – derül ki az INESA LED gyártó cég magyar otthonokat és fogyasztókat vizsgáló reprezentatív felméréséből. Minden második vásárló már biztosan LED-et venne le a polcról izzócsere esetén, ennek ellenére még sok tévhit kering a kategóriáról.

A magyar otthonokban háztartásonként átlagosan 12 lámpatest és 19 égő található. A kompakt fénycső előfordulása a legmagasabb; ez a háztartások háromnegyedében van jelen, míg a második helyen a hagyományos izzó áll 62 százalékkal. LED-et a magyar otthonok több mint felében találunk. Egy átlagos otthonban az izzók fajtáját nézve a hagyományos, a kompakt és a LED izzók is hasonló, 25 százalék körüli arányban vannak jelen. A maradék 25 százalékot egyéb, pl. halogén izzók teszik ki – derül ki az INESA kutatásából.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Akik nyitottak, és akik nem

A a fogyasztók jelentős része, 37 százaléka már erősen elkötelezett a LED izzók irányába: a legmagasabb elköteleződés elsősorban a városi, magasabb végzettségű és magasabb pozícióban dolgozók férfiakra jellemző. Ők leginkább saját tulajdonú ingatlanban élnek, nyitottak az új technológiákra, és foglalkoztatják őket a környezetvédelemmel kapcsolatos dolgok.

Közel minden második válaszadónak már a LED az első számú választása; ők azok, aki izzóvásárlás esetén nagy valószínűséggel LED-et vásárolnának. 10-ből csak 1 ember zárkózik el teljesen a kategóriától, ők azok, akik sajnálják a hagyományos izzók kivonását. Ők jellemzően inkább fiatalok, kistelepüléseken és nem saját tulajdonú lakásban élnek, leginkább költség és teljesítmény okokra hivatkoznak, illetve arra, hogy nem hisznek a termék tartósságában.

Visszatérhetnek az energiazabáló izzók
Össze akarja hangolni a lámpák szabályozását az Európai Bizottság. A tervek szerint az előírásokon először lazítanának, majd egyenletesen szigorítanának. Ennek köszönhetően átmenetileg olyan lámpák is engedélyezhetőek lennének, amelyeket korábban már kitiltottak az európai piacról.

„A LED fényforrások élettartama akár 50.000 óra is lehet, ami a kb. 1.000 órát világító hagyományos izzóénak 50-szerese, a 12.000 órát bíró kompakt fénycsövekének 4-szerese. Könnyen kiszámítható, hogy ilyen élettartam mellett akár több tíz évig is megoldható világításunk LED-del, a megtérülés pedig egy éven belül elérhető” – mondta Tóth László, az INESA Europa Kft. műszaki igazgatója.

Mikor váltunk?

2009 óta az Európai Unió energiatakarékossági szempontok miatt több szakaszban elrendelte a hagyományos izzók kivonását: először a 100W-os, később a 75W-os, a 60W-os, és 2012-ben a 25W-os és 40W-os általános célú hagyományos izzólámpák forgalomba hozatalának beszüntetését írta elő a területén. Bár a megkérdezettek 87 százaléka hallott már erről a folyamatról, energiatakarékosabb fényforrást a megkérdezettek 62 százaléka csak akkor vásárol, ha az előző kiég, vagy elromlik. Kisebb arányban ugyan, de elégedetlenségből is történhet izzócsere: kiderült, tízből heten nem maximálisan elégedettek az otthoni fényforrásokkal az elért megvilágítás és az energiatakarékosság miatt.

A megkérdezettek háztartásuk átlagos villanyszámláját havi 8000 Ft-ra becsülték, amelyből, szintén becslés alapján 30 százalékot fordítanak világításra. „A villanyszámla világításra eső része akár 90 százalékkal is csökkenthető LED fényforrások alkalmazásával.” – mondta Tóth László. “A LED-es fényforrások ára évről évre mérséklődik, a hagyományos és az energia hatékony LED izzók közti árkülönbség folyamatosan csökken, ez pedig még versenyképesebbé teszi a LED-et az energiatudatos fogyasztók számára” – tette hozzá a műszaki igazgató.

Így lehet milliókat megtakarítani az irodában
A klímaváltozást, a környezeti problémákat vajon csak a közlekedési szokások megváltozása, és az ipari területek növekedése okozzák? Vajon kisvállalkozóként tehetünk valamit a tudatos szemléletünkkel, hogy a folyamat lassuljon? A válasz az első kérdésre egyértelmű nem, a másodikra határozott igen.