Kína az 5G-ben is lenyomja Európát

2018. március 31. szombat - 10:07 / piacesprofit.hu
  •    

Európában 300-500 milliárd euró közötti összegbe kerülhet az átállás a távközlés új 5G-s rendszerére, az USA-ban mintegy 300 milliárdba. A nagy üzletet a két skandináv, az Ericsson és a Nokia készíti elő, de a veteránokat szorongatja az új szereplő, a kínai Huawei.

 

A 4G-s hálózatok messzemenően kiépültek, így a rendszer úttörői, az Ericsson és a Nokia pénzügyi gondjai abból származtak, hogy miközben nem kapnak új rendeléseket hálózatépítésre, a 4G hálózatok felújítására, óriási kutatási költségekkel járt az 5G kifejlesztése.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Az Ericsson már az ötödik negyedévben veszteséges, nem áll jól a Nokia sem. Párhuzamosan szembesültek az önálló megoldásokat kínáló Huawei felemelkedésével; szakmai információk szerint a kínai vállalat már átvette az első helyet a svédektől a hálózatépítésben a világpiacon.

A verseny kihívására a Nokia magába olvasztotta az Alcatelt, míg az Ericsson az amerikai Ciscoval próbálkozott stratégiai együttműködési megállapodással, miután az egyesülést nem merte kockáztatni.

11 óra helyett 11 perc lesz egy 4K film letöltése
Egy sor brit városban a Vodafone félmilliárd fontos beruházással gigabites letöltési sebességű internetes hálózatot épít, amely ötvenszer gyorsabb, mint a szigetország jelenlegi szélessávú összeköttetései.

Vannak spekulációk arról, hogy a meggyengült Ericssont átvehetik – például éppen a Cisco. Mindenesetre biztató jel, hogy Svájc szolgáltatója, a Swisscom már jelezte, belátható időn belül kiépíti 5G hálózatát.

Az új hálózatok elterjedésével hosszabb távon megtérülhetnek az óriási beruházások. Az 5G rendszer fejlesztőinek mindenesetre új együttműködésekben is kell gondolkodniuk az infrastruktúrák működtetőivel.

Az 5G igen sok új alkalmazási lehetőséget kínál repülőtereken, autópályákon, a vasútnál és másutt. Az új alkalmazások sok új hardware-készítőt hoznak majd a piacra, akik ugyan nem szüntethetik meg a nagy hálózatépítő vállalatok dominanciáját, de azt viszonylagossá teszik – miközben a fő vetélytárs, a Huawei ajánlatai ugyanazon a színvonalon vannak, mint a skandináv úttörőké.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)