Ki fog itt dolgozni? A többség már dobbantana

2015. december 11. péntek - 11:08 / piacesprofit.hu
  •    

A megkérdezettek túlnyomó többsége bármikor külföldre költözne, és akár tíz évnél is tovább maradna, ha felajánlanának neki egy állást, derül ki a The Network, a Boston Consulting Group és a Profession.hu kutatásából. Az egészségügyből legtöbben Németországba költöznének, míg az informatikusok és a szolgáltatási szektorban dolgozók körében Kanada is népszerű.

a többség dobbantana

Kép: PP

Az egészségügyből legtöbben Németországba költöznének

A megkérdezett egészségügyi dolgozónak csak negyven százaléka rendelkezik tíz évnél kevesebb szakmai tapasztalattal, mégis nyolcvan százalékuk dolgozna szívesen külföldön. Hatvanhárom százalékuk ráadásul több mint tíz évre költözne el az országból. Az iparágon belül a legnépszerűbb célország Németország (45%), Ausztria és Svájc (36-36%), valamint az Egyesült Királyság (27%). A legnépszerűbb város München, ide a válaszadók harminchat százaléka költözne örömmel. Legtöbben a magasabb fizetés és jobb életkörülmények miatt költöznének más országba.

(A hazai gyártó nagyvállalatok munkaerőhiánnyal küzdenek. Már a szakképzettséget nem igénylő pozíciókat is csak nehezen sikerül feltölteni. Az utóbbi hetek friss kutatásaiból azonban az is kiderül, hogy a képzett mérnökökre is lasszóval kell vadászni, mert nincs elegendő munkaerő, aki van, az pedig nem kell a cégeknek.)

Az informatikusok körében Zürich a legnépszerűbb célpont Az informatikusok közül valamivel kevesebben, 63 százalék menne külföldre egy állást kedvéért. Körükben a legnépszerűbb célállomásnak Svájc (62%), legnépszerűbb városnak Zürich (38%) számít. A válaszadók fele szívesen költözne Németországba vagy Ausztriába, de majdnem felük Kanadában is el tudná képzelni a jövőjét (42%). Az IT-szektorban München a harmadik legnépszerűbb városnak számít, 23 százalék élne szívesen a bajor fővárosban. A szektor munkavállalóinak majdnem hetven százaléka költözne akár tíz évnél is hosszabb időre el az országból, 18 százalék legfeljebb tíz, de legalább öt évet tervezne külföldön eltölteni. A magas külföldre költözési hajlandóság talán azért is meglepő, mert az informatikus végzettségű válaszadók közül 77 százalékuk jelenleg alkalmazásban áll.

Sokan dolgoznának szívesen Amerikában a szolgáltatási szektorból

A szolgáltatási szektorból a megkérdezettek 75 százaléka költözne külföldre: ugyanilyen arányban költöznének legszívesebben Németországba a szolgáltatóipari alkalmazottak. Körükben az Egyesült Államok is nagyon népszerű (55%), amit Kanada, illetve Ausztria követ (45-45%). Köztük a legnépszerűbb város London (35%), de Amszterdamba és Berlinbe is sokan költöznének (15-15%). A szektorból válaszadók 71 százaléka élne külföldön huzamosabb ideig, azaz öt évnél tovább.

Nincs más megoldás, emelni kell a béreket
Komoly problémák jelentkeznek a turizmusban és a vendéglátásban a szakemberhiány miatt – figyelmeztettek a szakemberek, akik szerint itthon már elfogytak a munkaerőpiac tartalékai, nincs kikből válogatni. A munkavállalók szerint érthető, hogy magasabb fizetésért külföldre mennek a dolgozók, hiszen itthon a magyar átlagbér felét is alig kapják meg. A megoldást adócsökkentés jelenthetné.