Készpénz jöhet a cafeteria helyett

2016. március 10. csütörtök - 12:45 / PP/MTI
  •    

A cafeteria készpénzesítését vetette fel Orbán Viktor miniszterelnök csütörtökön Budapesten, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara (MKIK) gazdasági évnyitóján.

forintpparchív

A jelenlegi cafeteriarendszer “készpénzesítését” fontolgatja a kormány, legalábbis Orbán Viktor szavai szerint. A kormányfő egyedi meglátása szerint az Európai Bizottság “szétzúzta” a magyar cafeteriarendszert. Szerinte ezért fel kell vetni, hogy az eddig “rejtett” kettős javadalmazási rendszert nyílttá tegyék.

Mint korábban megírtuk, február végén döntött úgy az Európai Bíróság, hogy nem egyeztethetők össze az európai uniós joggal a SZÉP-kártyarendszer és az Erzsébet étkezési utalvány rendszerének egyes elemei. Tudniillik a magyar cafeteriaszabályozás akadályozza a letelepedés és a szolgáltatásnyújtás szabadságát, így valóban kiszorítják a külföldi cégeket a piacról. (Itt olvashat az ítéletről részletesen.) Ha újra nyílttá válna a piac, akkor a változással még jól is járhatnak a munkáltatók.

Sokba fog kerülni az Erzsébet-utalvány az adófizetőknek
Az Európai Bíróság döntésének eredményeképp visszatérhetnek a béren kívüli juttatások piacára a nemzetközi utalványforgalmazó cégek, de mellettük ott lesz az Erzsébet-utalvány és a SZÉP-kártya is. Ám a magyar állam jobban aggódhat, mert lehet hogy kártérítést kell fizetnie.