Kavarodás a pénztárgépek körül. De a a regisztrációs kódot biztosan még ma kell kérni!

2013. szeptember 02. hétfő - 11:14 / piacesprofit.hu
  •    

Szeptember elsejéig az előzetes számítások szerint legalább 200-250 ezer pénztárgépre kellett volna regisztrációs kódot kérnie a kereskedőknek, de csak 160 ezret igényeltek. Aki eddig elmulasztotta, még ma igényelheti a kódot. Tulajdonképpen ez az egyetlen biztos pont a kasszák lecserélésével kapcsolatban, egyébként a támogatással kapcsolatban is felmerültek kérdések és a határidőre se vegyen mérget senki.

irány a regisztráció, vagy jön a büntetés! – Kép: PP Archív

Mától ellenőrzi az adóhivatal, hogy a kisvállalkozások rendelkeznek-e a pénztárgépek online bekötéséhez szükséges 16 karakteres regisztrációs kóddal. Mint azt korábban megírtuk, a szeptember elsejei átállás után még egy hónapig – a korábban megjelent hírekkel ellentétben – „csak” a kód meglétét ellenőrzik, október elsejétől azonban a kereskedőknek már vagy az új pénztárgéppel, vagy visszaigazolt rendeléssel is rendelkezniük kell.  (Mint azt korábban megírtuk, a múlt héten a NAV és az NGM is több közleményt adott ki, amelyben ez a határidő még nem szerepelt.)

Azonban a korábban számított 200-250 ezer pénztárgép regisztrációja helyett csak mintegy 160 ezer regisztrációs kódot igényeltek a kereskedők a NAV-nál augusztus 28-ig. A kód megléte a pénztárgépcserére kötelezett adózó vásárlási szándékát fejezi ki, emellett azonban fontos, hogy az érintett a piacon a pénztárgépkínálat tekintetében folyamatosan tájékozódjon. Már csak azért is, mert e nélkül nem lehet megrendelni a pénztárgépeket, és ez feltétele a gépenként 50 ezer forintos állami támogatás igénybevételének is. (A támogatás egyéb részleteiről innen tájékozódhat.)

A támogatás kapcsán ugyanakkor némi bizonytalanságot kelthet, hogy a pénztárgépek cseréjére vonatkozó rendelet nem szabályozza, hogy a szuperkasszák bruttó vagy nettó árából vonják-e le az 50 ezer forintos támogatást – írja a Világgazdaság hétfői számában. Vámos György, az Országos Kereskedelmi Szövetség (OKSZ) főtitkára a lapnak elmondta, hogy szerinte a nettó árból kellene levonni a támogatást, különben a meghirdetettnél kevesebb pénzhez jutnának a kereskedők. Ráadásul Vadász György, a Magyar Iparszövetség elnöke korábban a Piac&Profitnak azt nyilatkozta, az ötvenezres támogatás is kevés.

Az NGM külön felhívta a figyelmet arra, hogy mindenki igényelje meg a megvásárolandó pénztárgép megszemélyesítéséhez elengedhetetlen üzembe helyezési kódot. Tekintettel arra, hogy az átállás jogszabályi határideje (augusztus 31.) szombatra esik, aki eddig elmulasztotta a regisztrálást, szeptember másodikán, hétfőn még megteheti.

Újabb két gép kapott engedélyt
A Laurel Számítástechnikai Kft. és a LA Pénztárgép kft. egy-egy új ECO Mini típusú pénztárgépre kapott forgalmazási engedélyt a Magyar Kereskedelmi Engedélyezési Hivataltól. Ezzel már 13 engedélyezett pénztárgép van forgalomban, és további kiskasszás kérelmek elbírálása van folyamatban.

A NAV honlapján közzétett regisztrációs nyomtatványon egyúttal jelezni lehet a támogatási igényt is. A tanúsítványt öt-nyolc nap alatt megkapja az igénylő, amit oda kell adni a pénztárgép-forgalmazónak, s ő igényli majd az adóhatóságtól az 50 ezer forintot. Ha valaki nem kér támogatást, a kódra akkor is szükség van, mert anélkül nem lehet megrendelni a pénztárgépet.

De mi a határidő?

Bár az általunk ismert legfrissebb információk szerint ezzel az első kötelezettségnek eleget tesznek a kereskedők, a pénztárgép beszerzésével pedig szeptember 30-ig ráérnek, elvileg azonban mégis büntetést kaphat az, aki szeptemberben is a régi kasszát használja. A Nemzetgazdasági Minisztérium ugyanis a legutolsó határidő módosításkor, elfelejtette módosítani azt a miniszteri rendeletet, amelyben az előző halasztáskor augusztus 31-re módosította az átállás végső határidejét, és egyben meg is tiltotta az úgynevezett kiskasszák ezen időponton túli használatát. Az átállást kötelezővé tevő NGM rendeletet nem hozták összhangba az adóhatóság ennél későbbi bejelentésével, amely szerint szeptember 30-ig elég a regisztrációs kódot beszerezni. Ezért valójában megsérti a vonatkozó kormányrendelet hatályos rendelkezését az, aki augusztus 31. után továbbhasználta a elektronikus naplót nem vezető pénztárgépét – írta az Index.

 

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor