Júliustól új világ jön a fuvarozóknak

2016. június 14. kedd - 06:09 / piacesprofit.hu
  •    

Július elsejétől hatályba lép a Közúti Árutovábbítási Szerződésekről szóló új jogszabály, amely hosszú idő után csökkenti a közúti fuvarozásban érdekelt vállalkozások kiszolgáltatottságát, és tiszta helyzetet teremt a vitás kérdésekben.

változik a fuvarozók napidíja

Kép: PP

Immáron 35 éve elfogadott jogszabályt cserélt le a kormány, amikor elfogadta a Közúti Árutovábbítási Szerződésekről szóló új rendeletét (KÁSZ). A 2016. július elsejével hatályos, most kihirdetésre került jogszabálynak köszönhetően a fuvarozók garanciát kapnak a fuvardíjuk kifizetésére, kötelező lesz megtéríteni számukra az állásidőt, és az útjuk során bekövetkezett árusérülésnél is csökken kártérítési felelősségük. Korábban az ilyen vitás helyzetben sokszor csak a jogi út jelentett megoldást, de most tiszta helyzetet teremt az új szabályozás – hívta fel a figyelmet a Magánvállalkozók Nemzeti Fuvarozó Ipartestületének (NiT Hungary) közleménye.

A jogszabályban az egyik legnagyobb eredményt a kötelező, 30 napos fizetési határidő új KÁSZ-ban történő rögzítése és az inkasszó bevezetése jelenti. Ennek segítségével biztosítható, hogy a fuvarozó időben és garantáltan hozzájusson fuvardíjához. További fontos előrelépés, hogy a leszállított áruval várakozásra kényszerített fuvarozó önköltséget számíthat fel az állásidőre, illetve hogy az olyan külön tevékenységeket, mint a rakodás vagy a raklapcsere, egyértelműen külön díj ellenében végezze. Korábban nagy problémákat okozott az is, hogy a külföldi példákkal ellentétben, a magyar fuvarozók belföldön teljes anyagi felelősséggel tartoztak árukár esetén. Most azonban a CMR Egyezmény gyakorlatának megfelelően belföldön is csökkentik a kártérítés mértékét.

A teljes jogszabály itt olvasható!

Igazodva a fuvarozásban bevett gyakorlathoz, csökkentik a fuvarozó felelősségét a zárt rendszerű rakodás fogalmának bevezetésével is. Olyan esetekben, amikor a rakodást a feladó a gépkocsivezető távollétében, annak felügyelete nélkül végzi el, a fuvarozó nem visel felelősséget az áru és a csomagolás állapota és a fuvarlevélen szereplő, árura vonatkozó adatok tekintetében.

„Az új KÁSZ-ban visszaköszön, és szabályozásra kerül minden olyan terület, amely eddig a szabályozottság hiánya miatt a fuvarozó és a megrendelő vagy címzett közötti állandó konfliktusok, viták és perek táptalaja volt. Az új szabályozással a belföldi fuvarozók most nagyobb jogbiztonságban dolgozhatnak” – mondta el Dittel Gábor, a NiT Hungary ügyvezető főtitkára.

Vonatra rakatnák a kamionokat
Jelentősen javítani kellene az intermodiális áruszállítás lehetőségeit és versenyképességét Magyarországon. A Magyarországi Logisztikai Szolgáltató Központok Szövetségének elemzése szerint több tízmilliárdos terheléstől lehetne így megóvni a közutakat.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek