Jön a hőség! Ne is menjünk dolgozni?

2016. június 19. vasárnap - 07:30 / kfarkas
  •    

Ma sem lesz hűvös, de a jövő héten az előrejelzések szerint igazi nyári kánikula várhat ránk. A hőséget elsősorban a munkahelyeken lesz nehéz túlélni, ezért aki teheti, forduljon ahhoz a megoldáshoz, amivel még anyagilag is jobban járhat a cég: maradjanak otthon a dolgozók.

Jön az igaz nyári meleg a jövő héten, szerdán már akár 34 fokot is mutathatnak a hőmérők. A hőhullámot csak kellemetlenebbé teszi, hogy az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint a hőség fülledtséggel párosul a viszonylag magas páratartalom miatt, így meglehetősen kellemetlen élmény vár a szabadban – vagy akár az irodákban dolgozókra is.

Az ilyenkor alkalmazandó munkavédelmi előírások egyértelműek, és nem árt betartani őket, a munkavédelmi felügyelőség ugyanis meglehetősen rigorózusan ellenőrzi a szabályok betartását az utóbbi években, amióta egyre gyakoribbak lettek a hőségriadók. Tizenöt évvel ezelőtt még csak elvétve kellett hőségriadót hirdetni, mára viszont a nyarak mindennapos részévé vált, és még hosszabb hőségriadókra és több trópusi éjszakára lehet számítani a jövőben. Már tíz éven belül is évente 9-16 nappal nőhet a hőségriadók időtartama – ami komoly terheket ró a munkáltatókra és munkavállalókra egyaránt.

Itt olvashat arról, hogy mire kell figyelni a szabadban dolgozóknál.

Itt olvashat arról, mire kell ügyelni az irodai dolgozók esetén.

Hõség - Fürdõzõk Hajdúszoboszlón

Kép:MTI

Kézenfekvő megoldásnak tűnik a légkondicionálás, de sok helyen nincs is, ha meg van, akkor is sok lehet vele a gond. Érdemes figyelni rá, hogy ne hűtsük le túlságosan az irodát. Egyrészt a szervezetnek rosszat tesz a napi többszöri hatalmas hőmérséklet-változás, ahogy ki-be mászkálnak a dolgozók, de ha váratlanul ér valakit az irodai hideg, akár többen is megbetegedhetnek. És ki akar megfázás miatti hiányzásokat a nyár közepén? Ha ügyfeleket fogadunk, még inkább érdemes figyelni, hogy ne legyen drasztikus belépni a céghez. Ők ugyanis nem ismerik a szokásainkat és jó eséllyel nem hoznak magukkal egy plusz pulóvert a tárgyalásra egy kánikulai napon.

A legjobbat egyébként akkor tesszük, ha nem a hűtésre koncentrálunk, hanem megpróbáljuk elkerülni, hogy minden átforrósodjon – tehát előre árnyékolunk. Akár este, amikor hazafelé tartunk is figyeljünk rá, hogy indulás előtt húzzuk le a rolókat, így a reggeli napsütésben nem forró helyiségbe érkezünk majd.

Az igazán meleg napokon érdemes egy kicsit korábban kezdeni a munkát akkor is, ha egyébként akár csak tíz óra körül járnánk be. A reggeli hűvösségben egyrészt nem izzadunk meg a nem éppen nyárias üzleti öltözetben, amíg eljutunk az irodáig, és az agyunkra sem telepszik még rá a hőség. Érdemes a munkaszervezést is ehhez igazítani és még frissen elvégezni néhány fontos feladatot. Már ha egyáltalán bemegyünk…

Belefér az irodában rövidnadrág?
A dress code azon írott és íratlan szabályok összessége, melyek meghatározzák öltözködésünket. Mint oly sok üzleti szabályt természetesen ezt is az angolok találták ki, ahol az átlaghőmérséklet 20 fok. Sajnos a más éghajlatú országokban, mint nálunk is, a dress code betartása nem mindig a legkellemesebb megoldás, de a rövidnadrág és hálós trikó viselésétől mindenkit óva intenénk. Lássuk mi a megfelelő viselet, ha irodában dolgozunk.

Vagy be se menjünk

A hőség jelentette nehézségekre a távmunka is jelenthet megoldást a vállalkozásoknak, már ahol megoldható: ebben a helyzetben különösen előnyös, ha minél kevesebben vannak az irodában, vagy a munkahelyeken. Lényegesen csökkenhet az energiafogyasztásunk, ha nem kell bőgetni a légkondit és amiatt sem kell aggódnunk, hogy a dolgozóink rezsiköltsége túl magas lesz.

A távmunkában dolgozók esetén ugyanis a munkavállalónál nyilván felmerülnek bizonyos pluszköltségek a távmunka miatt, amelyekre a munkáltató költségtérítést fizethet. Az szja-törvény tételesen felsorolja, hogy a munkavállaló milyen költségeket számolhat el így, gyakorlatilag adó- és járulékmentessé téve a munkáltató által fizetett költségtérítést vagy annak egy részét. Ezek közé tartozik, hogy a munkavállaló otthonról történő munkavégzése esetén a rezsiköltséget a távmunkavégzéssel arányosan lehet elszámolni.

Hab a tortán, hogy a távmunkát a munkavállalók is szeretik. Egy nemrégiben publikált felmérés szerint a magyar munkavállalók 53 százaléka teljes mértékben, 30 százaléka pedig inkább támogatja a távmunkát, míg csak három százalékuk vélekedik úgy, hogy egyáltalán nem dolgozna ilyen formában. Mint azt korábban megírtuk, a távmunkával különösen a munkahellyel és munkaerővel kapcsolatos kiadások csökkenthetőek, miközben a dolgozók motiváltsága javul, produktivitásuk nő, így a működés hatékonysága, a cég versenyképessége nagyságrendekkel javítható. (Bár van olyan felmérés, amely szerint a távmunkát végzők nagy része sokkal kevésbé hatékonyan dolgozik, például a háztartási munkák vagy éppen a tévé terelik el a figyelmüket. Egyharmaduk pedig egyszerűen fel sem öltözik reggelente.)

Emellett sokak esetében a nem helyhez között munkavégzés lehetősége döntően befolyásolja a munkahelyi lojalitást (13%), a munkakörválasztást (12%), valamint a munkafegyelmet (9%) is. Így például háromból két megkérdezett (66%) azt állította, hogy szívesebben dolgozna olyan munkahelyen, ahol ugyan kevesebb a fizetés, de a dolgozók nagyobb szabadságot kapnak a különböző eszközök használata, a közösségi hálózatok elérése és a mobil munkavégzés területén, mint egy olyan cégnél, ahol jobb a bérezés, ám mindezek a lehetőségek nem adottak.

A gépek és az állatok se bírják
Nem csak az emberek, a gépek számára is plusz terhelést jelent a hőség. Figyeljünk rá, hogy amit lehet, helyezzünk át árnyékba, így nem fog túlforrósodni a számítógép sem – és a ventilátoroknak sem kell folyamatosan pörögnie, ami jelentős plusz fogyasztást jelentene. A legjobbat akkor tesszük, ha nem a hűtésre koncentrálunk, hanem megpróbáljuk elkerülni, hogy minden átforrósodjon – tehát előre árnyékolunk. Akár este, amikor hazafelé tartunk is figyeljünk rá, hogy indulás előtt húzzuk le a rolókat, így a reggeli napsütésben nem forró helyiségbe érkezünk majd.

 

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek