Jó hírt kapnak a kivások a NAV-tól

2017. december 20. szerda - 12:35 / piacesprofit.hu
  •    

Az év végéig több mint 6 ezer kivás vállalkozás kap személyes tájékoztatást a Nemzeti Adó- és Vámhivataltól (NAV). A levelekben a 2017-es elszámoló bevallásban érvényesíthető egyszeri kedvezményről és a számítás levezetéséről olvashatnak a gazdálkodók. A kivában idén életbe lépett törvényi változásokkal egyszerűsödött az adóalap meghatározása, így egyre többeknek megéri áttérni a kiva szerinti adózásra.

A NAV december végéig több mint 6 ezer tájékoztatást küld a csökkentő tétel, azaz a kedvezmény levezetéséről és annak összegéről. Az egyszeri kedvezmény módosítja az adóalapot, így az visszamenőlegesen is érvényesíthető. A személyre szóló tájékoztatást azok a vállalkozások kapják, amelyek adóalanyisága legalább idén december 1-jéig fennállt.

Az egyszeri csökkentő tétel összege a 2013-2016-os évekről szóló elszámoló bevallások adataiból adódik össze. A kiszámított többlet csökkenti a tőke- és osztalékműveletek korrigált eredményét a 2017-es adóévben.

Ha a NAV tájékoztató levelében pozitív előjelű összeg szerepel, az a 2017-es elszámoló bevallásban csökkentő tételként érvényesíthető. Negatív előjelű összeg esetén a csökkentő korrekciós tétel nem érvényesíthető. Előfordulhat, hogy a 2013-2016-os évekre vonatkozó elszámoló bevallás hiányzik vagy hibás, ilyenkor a NAV az egyszeri csökkentő tétel összegét nem állapítja meg, azt a vállalkozásnak saját magának kell kiszámolnia.

Tíz dolog, amit érdemes tudni a kisvállalati adóról
A kisvállalati adó (KIVA) 2013 óta elérhető a hazai vállalkozások számára. Vajon milyen adóelőnyöket hordoz magában és kik profitálhatnak belőle? Áttekintjük azt a 10 dolgot, amit mindenképpen tudnia kell a kisvállalati adóról.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek