Jelentősen nőnek a bérek, de marad a munkaerőhiány

2017. április 06. csütörtök - 08:10 / piacesprofit.hu
  •    

A munkaerőhiány Magyarországon immár egyértelmű ténynek tekinthető: a Korn Ferry Hay Group kutatása szerint a hazai vállalatok 67%-a tapasztal tömeges munkaerőhiányt bizonyos pozíciókban. Bár erről korábban is lehetett hallani, tavaly vált először oly mértékben erőteljessé ez a jelenség, ami már a bérekre, illetve a 2017-es béremelések tervezésére is hatással volt.

A 2017. februári tervek szerint – ekkor készült a Korn Ferry Hay Group felmérése – Magyarországon idén átlagosan, minden munkavállalót beszámítva 5,1%-os béremelést hajtanak végre a vállalatok. Ez a szám főleg azt tekintetbe véve jelentős, hogy az MNB legfrissebb inflációs jelentése szerint tavaly alig 0,4%-os volt az infláció, és idén is alig 2,4%-ra számíthatunk. Ez pedig azt jelenti, hogy 2017-ben is bőven két százalék fölött lesz a reálbér növekedés, ami három éve folyamatos az országban.

money illustration

Kép:Fotolia

A differenciálás regionálisan is megfigyelhető: Budapesten jóval magasabbak a bérek, mint Kelet- vagy Nyugat-Magyarországon. Ez azonban nem csak azt jelenti, hogy a különböző régiókban működő vállalatok eltérő bérpolitikát alkalmaznak, hanem azt is, hogy a nagy, több régióban is telephellyel rendelkező cégek 22%-a a cégen belül is különbséget tesz regionális alapon alkalmazottai között – olvasható a Hays közleményében.

A kicsiknek fáj leginkább a béremelés
Minden cégre negatív hatással volt a kötelező béremelés, de minél kisebb a cég, annál nagyobb gondot okoz – derül ki a GKI Gazdaságkutató Zrt. friss felméréséből.

Az ágazatok közül a sokáig sereghajtó kiskereskedelemben emelkednek idén legerőteljesebben a bérek, őket az autóipar követi, míg a sor végén a legkisebb emelésekkel olyan, hagyományosan magas keresetet biztosító iparágak szerepelnek, mint a gyógyszeripar vagy a gáz- és olajipar.

A Magyarországon 2,7 százalékos reálbér növekedés (vagyis az inflációt meghaladó béremelés) jóval nagyobb növekedési ütem, mint a Kelet-Európában és a világ egészében várható átlag – derül ki a Korn Ferry Hay Group nemzetközi összevetéséből.

Magyarországon az átlag reálbér növekedés a globális átlagnál is picit magasabb lesz (pedig ebben a fejlődő országok nagy ütemű emelkedése is benne van) és 0,6 százalékkal nő a kelet-európai térséghez képest. Kelet-Európában átlagban 2,1 százalékkal, a világban 2,3 százalékkal nő a reálbér 2017-ben.

A globális reálbérekre vonatkozó elképzelések egy év alatt romlottak: 2016-ban, még 2,7 százalékos reálbér növekedést vártak 2017-re. Egy év alatt 0,4 százalékkal csökkent az előrejelzés értéke.  Észak-Amerikában átlagban 1,4 százalékkal, Nyugat-Európában 1,7 százalékkal, a Közel-Keleten 2,5 százalékkal, Ázsiában 4,3 százalékkal nő majd a reálbér.