Itt a Facebook marketing vége?

2018. január 17. szerda - 12:15 / piacesprofit.hu
 •    

Kevesebb elérés, kisebb aktivitás, csökkenő átkattintás, drágább hirdetések. Nagyjából így lehet összefoglalni a várható változások következményeit az oldalakra nézve.

Arról van ugyanis szó, hogy a hírfolyamban növekedni fognak az emberektől származó tartalmak, mivel pedig a hírfolyam véges, ez azt is jelenti, hogy csökkenni fog az oldalaktól származó posztok száma – írja Lévai Richárd, közösségi marketing specialista a Közösségi Kalandozások blogon.

facebook

Kép: Pixabay

Persze ez nem azt jelenti, hogy innentől nem lesznek egyáltalán oldalaktól származó bejegyzések a hírfolyamban. Viszont elsősorban olyanok fognak megjelenni, amik a Facebookon töltött aktív időt növelik.

Vagyis ahol beszélgetés indul el a bejegyzés alatt. Ráadásul nem csak egyszerű kommenteket vár a Facebook, hanem olyanokat, ahol egymás kommentjeire válaszolnak az olvasók. Mint egy rendes beszélgetésben. Ha olyen bejegyzéseket tud produkálni egy oldal, kevesebb félni valója van.

Ez tehát a lényeg: a hírfolyamban több tartalom jelenik majd meg az ismerősöktől, kevesebb az oldalaktól.
De nézzünk egy kicsit a változások mélyére!

A luxus márkák is ráfanyalodnak a netre
A nagy óragyártók pár éve még húzták az orrukat, ha szóba került a kereskedés a világhálón. „Mi a butikjainkban páratlan vásárlói élményt nyújtunk vevőinknek – az interneten ez hiányzik”, hangoztatták. Napjainkban már Omega vagy IWC luxusórát éppúgy lehet rendelni Facebook-oldalon, mint Swatchot.

Hogyan dolgozik az új hírfolyam algoritmus?

Eddig olyan jeleket használt a hírfolyam algoritmus elsősorban, mint hogy mennyien reagáltak, mennyien osztották meg az adott posztot. Ezek alapján dőlt el, mennyire kerül előre a hírfolyamban az adott bejegyzés.

Mostantól azok a bejegyzések élveznek elsőbbséget, amiknél “szikrázó beszélgetések” alakulnak ki és “értelmes interakciókat” kapnak az emberektől.

Az új algoritmus meg fogja jósolni, melyik bejegyzést akarjuk megbeszélni az ismerőseinkkel, és ezeket mutatja magasabban a hírfolyamban.
Olyan bejegyzésekről van szó, amik oda-vissza beszélgetést indítanak el, amiben tanácsot vagy ajánlást kér valaki.

Mit tehetnek ezek után az oldalak?

A Facebook nem azt mondja, hogy kitiltja a hírfolyamból az oldalakat.
De csak azokat a bejegyzéseket fogja díjazni, ahol valódi beszélgetések lesznek. Mit értenek ez alatt?

 • Élő videók: ezek már most is kb. 6-szor annyi interakciót érnek el, mint a sima videók. Gyakrabban alakulnak ki beszélgetések mellettük.
 • A videók mellett is ki tudnak alakulni beszélgetések
 • Csoportokban gyakran beszélgetnek olyan bejegyzések mentén, amik oldalakról származnak
 • Helyi vállalkozások reakcióra bírhatják a közösségüket, ha releváns tartalmakat osztanak meg, eseményeket hoznak létre
 • A fontos témákról szóló hírek is el tudnak indítani beszélgetéseket

Ezeken felül pedig ott van a “See first” opció, vagyis az, hogy ha egy felhasználó bejelöli az oldal mellett, hogy elősként szeretne értesülni a posztjairól, akkor nem fog lemaradni.

Ami viszont nem fog működni elvileg: az aktivitás vadász posztok. Tavaly év végén vezették be ezt a változást, hogy az olyan posztok, amik arra mennek rá, hogy erőszakosan érjenek el akitvitást, vissza fognak szorulni. Vagyis természetes módszerekkel kell beszélgetést kialakítani a követőkkel.

Hogyan tovább?

Eddig tartott a hivatalos része, kérdés, hogy mit tehetünk?

Összefoglalva kevesebb oldalaktól származó bejegyzés fog megjelnni a Facebook hírfolyamban, ami azt is jelenti, hogy még többet kell hirdetni, még drágábbak lesznek a hirdetések. Vagyis még ügyesebben kell hirdetni. Ezen felül pedig:

 • Nagyobb szükség lesz arra, hogy csoportokat használjunk a kommunikáció során.
 • Több videót és live videót kell készíteni.
 • Persze ki kell kísérletezni azt is, hogy milyen bejegyzéseink mellett alakul ki beszélgetés.
 • Rá kell venni az embereket, hogy kapcsolják be a “see first” opciót
 • Meg kell találni az alternatív útvonalakat, amik a hírfolyamtól függetlenek. Nagyobb szerepet fognak kapni a sztorik, az Instagram és a Messenger.

Nincs tehát vége a Facebook marketingnek, de jelentősen újra kell gondolni az eddig használt módszereket.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek