Így lehet illetékmentesen törzstőkét emelni!

2014. február 20. csütörtök - 11:07 / piacesprofit.hu
  •    

Az Országgyűlés döntése alapján a Kft-k törzstőkéjét 2014. március 15-től felvitték a jelenlegi 500 ezerről 3 millió forintra. A meglévő cégeknek 2016. március 15-éig kell teljesíteniük a törzstőke emelést, abban az esetben, ha addig nem történik cégbíróságot érintő módosítás.

A hamarosan életbe lépő új Ptk. egyik legfontosabb, a cégeket érintő változása, hogy az újonnan alapított kft-k esetén a törzstőkét március 15-től hárommillió forintra emelik, míg a korábban alapított cégeknek 2016. március 15-ig kell megemelniük a törzstőkéjüket. A témában szakértőnk segít átlátni a lényeget!

„Ez nem újdonság, mert régen is ennyi volt a kft.-k alapításkor megszabott törzstőkéje, a szabályozás néhány éve módosult úgy, hogy már félmillió forintos tőkével is lehetett céget alapítani” – mondta Sallai Szabina, a Cégszolgálat kft. ügyvezetője a GazdaságTV-nek adott interjújában.


Forrás: GazdaságTV.hu

Az alapítás után bankszámlát kell nyitnia a vállalkozónak és a bankszámlán ezt a hárommillió forintot el kell helyezniük. „Az viszont, hogy meddig tartjuk ott, az minden vállalkozónak a saját döntése, a pénzeszköz az fennáll, az apport fennáll, így ebből az összegből később kifizetéseket is teljesíthetünk, mondjuk áfabefizetést” – hangsúlyozta az ügyvezető,a ki szerint senki sem fogja leellenőrizni, hogy az a pénz ott van-e, vagy sem. (Az új Ptk. másik, nagy visszhangot kiváltó újítása az ügyvezetői felelősség megnövelése. Erről itt olvashat bővebben.)

A már meglévő cégeknél a határidő a törzstőke emelésre 2016. március 15-e. „Viszont, ha addig bármilyen módosítást hajt végre a cég a cégadatokban, akár ügyvezető váltást, vagy székhelyváltást, a törzstőkét meg kell emelni, különben a módosításokat nem vezetik át. Ha csak a törzstőkéjét emeli meg a cég, az illetékmentes lesz, viszont ha bármilyen más adata is változik, akkor erre is vonatkozik az illetékfizetési kötelezettség. Ez 15 ezer forint, és háromezer forint a közzététel” – hívta fel a figyelmeztetett Sallai Szabina.

200.000 cég élete változik meg
A kötelező törzstőke emelésről szóló moratóriumot tartalmazó törvényt október 28-án fogadták el a Parlamentben, mindezek alapján a Ptk. hatályba lépésétől még két év határidőt adnak a kft-knek a törzstőke 3 millió forintra emelésére, azonban sokaknál már 2014-ben aktuális lesz az új elvárások teljesítése.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek