Húzóerő az innováció

2016. április 27. szerda - 18:30 / Piac & Profit Kiadó Kft-2
  •    

Bármibe vágjanak bele, legyen az a cég életében a legapróbb lépés, egy napi rutinfeladat, a tisztességes hozzáállás alapvető elvárás. Etikusság oda és vissza, ez lenne az optimális üzleti rendszer a Geochem Kft. ügyvezetője szerint. Ebből egy jottányit sem enged, különösen mivel szerinte ez a záloga a fizetőképes keresletet jelentő exportpiacra-jutásnak.

A Geochem Kft. – fő tevékenysége a földtani kutatás-fejlesztés, a különleges vizsgálóberendezések fejlesztése mellett – leginkább a nagyon tömör és a konszolidálatlan anyagok komplex vizsgálatával foglalkozik. A fejlesztőmunkát a jelentősebb hazai kutatóintézetek és egyetemek partnerként segítik, de nem zárkóznak el a hasonló iparágban érdekelt, sajátos ismeretekkel rendelkező kisvállalkozásoktól sem, ha egy projekt úgy kívánja. Bármilyen együttműködésről legyen is szó, az egyik legfontosabb szempont az etikus kapcsolat, az etikus működés. (Ezzel a véleményével sorozatunk egy korábbi részében bemutatott cég vezetője is egyetért!)

Fedor Ferenc - Fotó: Pesti András

Fedor Ferenc – Fotó: Pesti András

Dr. Fedor Ferenc ügyvezető igazgató kisgyermekkora óta a geológia szerelmese, és már az egyetemen is a nyersanyagkutatás érdekelte leginkább. Az egyetemi kutatóintézeti folyamatokat, a hierarchikus és némiképp archaikus viszonyokat látva döntött úgy, hogy saját céget – egy jól felépített kőzetfizikai laboratóriumot – hoz létre, megmutatva, hogy a K+F-tevékenység máshogy is végezhető. “Bt.-ként indultunk, majd az évek során kft.-vé alakultunk. 2008-ban vettük fel az első kollégát, 2009 áprilisában pedig megnyitottuk a kővágószőlősi laboratóriumunkat. Ma tízen dolgozunk a cégben, és középtávon szeretnénk egy tizenöt–húsz fős, világszínvonalúan felszerelt, alapvetően kutatás-fejlesztési tevékenységgel foglalkozó céggé nőni” – hangsúlyozta.

2016 lehet az innovációs fordulópont a cég számára, amely ahhoz szükséges, hogy ezen az úton elinduljanak. “Idén reálissá válhat, hogy valamelyik külföldi partnerünkkel közösen indítunk K+F-projektet, ami utat nyithat a külföldi megrendelések felé” – vág rögtön a közepébe Fedor Ferenc, aki szerint ez lehet a fejlődés záloga.

A jövő: teljes gőzzel a pályázatok felé
A pályázati források nélkülözhetetlenek a Geochem növekedéséhez. K+F-cégként pedig természetes, hogy mindig a fejlődés irányaira koncentrálnak, bővítenek. Idén azt tervezik, hogy elkészítik a kompakt laboratóriumi akusztikus mérésre alkalmas készüléket GINOP-2.1.7 forrás bevonásával, megvalósítják a régóta tervezett informatikai rendszerfejlesztést, szintén kiegészítő forrás bevonásával, valamint a SmartLab koncepciót. “Ehhez befektetőket és pályázati forrást egyaránt keresünk. Ez utóbbi a magyar szellemi potenciál jobb kihasználását, globális tevékenységekbe való intenzív bevonását célozza, koncentrálva saját szakterületünkre, az alkalmazott földtani kutatásra” – sorolta Fedor Ferenc.

Az ügyvezető ugyanis nem túlzottan bizakodó, ami a fizetőképes hazai keresletet illeti. “Tavaly több nagy projekttel kapcsolatban megkerestek, közösen dolgoztuk ki a műszaki tartalmat szakértői szinten, árajánlatot adtunk a megvalósításra, majd közölték velünk, hogy sajnos erre most nincs pénz. Hazánkban bevett gyakorlat, hogy a kisebb cégek erőforrásaival a nagyobbak korlátlanul és némiképp etikátlanul gazdálkodnak. Ez a kis, alultőkésített cégeknek nagyon komoly gondot okoz: rengeteg a lyukra futás, a feleslegesen befektetett munka a szerződéskötés reményében. Egyedüli út, ha nyitunk a külföldi megbízások felé” – mondta.

A Geochem – a negatív tapasztalatok és a kudarcok ellenére is – az etikus viselkedésre esküszik. Nemcsak a cégvezető, hanem az alkalmazottai is etikusan állnak az üzlethez, a partnerekhez.

“Az én értékrendem a családi háttérből, tapasztalatból fakad, és ezt vetítem ki a munkatársaimra. Gyakorlatilag ezáltal szelektálok: előbb-utóbb olyan munkatársaim lesznek, akik azonosulnak az én értékrendemmel. Úgy gondolom, hogy hosszú távon – már amennyiben a cég túléli azt a pár évet, amely a valós piacgazdaságba, azaz a fejlett országok piacaira való belépésre való érettségig eltelik – csak az etikusan viselkedő cégeknek van jövőjük – szögezi le a cégvezető és hozzáteszi: – A nyersanyagok kereskedelme, amivel mi foglalkozunk, alapvetően a tőzsdéken zajlik, és nagyon érzékeny a kutatást befolyásoló adatokra. Ha valaki csal, az komoly problémákat okozhat, ezért erős az ellenőrzés” vélekedett. Fedor Ferenc hangsúlyozta, ha valaki hazugságokra, etikátlan viselkedésre építi tevékenységét, az hamar megbukik. A fizetőképes exportpiacokra pedig egész biztos, hogy nem jut ki. És itt a kör bezárul.

Szövetkezetből exportvállalattá – ilyen egy igazi sikersztori
Még szövetkezetként indult a negyvenes években az UNIFERRO Kft., mára viszont már exportra is termelő vállalattá nőtte ki magát, amely a folyamatos innovációnak és etikus működésének köszönhetően hamarosan egész Európába szállít.