Szomorú eredmények: van amikor a százmilliós támogatás sem segít?

2018. szeptember 24. hétfő - 12:08 / piacesprofit.hu
  •    

Egy pályázati tanácsadó 900 olyan céget vizsgált meg, amelyek az elmúlt 15 évben legalább 100 millió forintos K+F-támogatást nyertek. Mi történt a cégekkel öt évvel a támogatás elnyerése után? Tudtak-e növekedni a a pályázati pénzek segítségével?

A kiindulópont szerint a támogatás felhasználása akkor tekinthető hatékonynak, ha a kedvezményezett a támogatás legalább kétszeresével növelni tudja összesített EBITDA-ját öt év alatt. „Ez akár elvárható is lenne, hiszen a legtöbb esetben ez mindössze annyit jelent, hogy 5–15 százalékkal növekszik a cég. Ennek ellenére arra jutottunk, hogy a százmilliós K+F-támogatást elnyerő cégek alig 31 százaléka tudott öt év alatt a támogatás több mint kétszeresével növekedni – mondta Papadimitropulosz Alex, a Via Credit pályázati tanácsadó ügyvezető igazgatója.

A nyertesek méretét vizsgálva, a mikrovállalkozások 13, a kisvállalkozások 21, a közepesek 41, a nagyvállalatok 56 százaléka tudta a támogatás kétszeresével növelni ötéves kumulált EBITDA értékét. Ha jobban belegondolunk, a kapott értékek úgy javulnak, ahogy a cégméret nő. “Azért is van drasztikus ugrás a középvállalati méretnél, mert ott már könnyebben meg tud térülni a több száz milliós támogatás. Nem életszerű, hogy egy mikrovállalkozás ilyen nagy támogatásra több száz milliós nyereséggel válaszoljon. Azt tapasztaltuk, hogy a statisztikát leginkább a mikro- és kisvállalatok rontották” – mondta Papadimitropulosz Alex.

Hogyan lehet a céged pazarlóból pazar?
A jól működő vállalkozások egyik ismérve, hogy igyekeznek minimalizálni az erőforrásaik pazarlását, azaz nem végeznek felesleges munkát, nem vásárolnak szükségtelen dolgokat, és nem gyártanak az eladhatónál több terméket. Ezzel szemben gyakran tékozlóan bánunk az idővel és a pénzzel.

Meglepő, de az elemzésből az is kiderült, hogy az a cég, amely 6–10-szer nyert K+F+I-támogatást, majdnem kétszer jobban teljesített, mint azok a cégek, amelyek egyszer nyertek 100 milliónál nagyobb támogatást, pedig a közhiedelem pont a fordítottját gondolja. Ez azzal magyarázható, hogy főleg azok a nagyobb méretű vállalkozások képesek fenntarthatóan K+F-et végezni, amelyek a statisztikák szerint is jobban teljesítenek.
Hogyan lehet javítani az arányokon? 

  1. A kapható támogatás legyen kevesebb az éves személyi jellegű ráfordítások duplájánál.
  1. A kapható támogatás legyen kevesebb a pályázó saját tőkéjénél. A kapható támogatás legyen kevesebb az EBITDA 4x/3x/2x/1x-es értékénél mikro/kis/közép/nagyvállalatnál.

Összefüggésbe kell állítani a pályázó személyi ráfordításait, saját tőkéjét és EBITDA értékét. Az ebből képzett mix fogja megmutatni, hogy milyen arányok mellett fog legnagyobb valószínűséggel sikeresen lezárulni a projekt.

Értelemszerűen a pályázók azért dolgoznak, hogy minél nagyobb nyereséget érjenek el. Viszont már van az a mértékű támogatási összeg, amit a cégek már nem tudnak olyan hatékonyan felhasználni, hogy az a legnagyobb megtérüléssel járjon. Azokban az esetekben az egységnyi támogatásnak már nincs pozitív határhaszna. “Ott kell meghúzni a támogatás felső határát, mindezt persze a cég méretétől és gazdasági teljesítményétől vezérelve” – tette hozzá a szakértő.

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek