Hogyan csökkenthetjük az eladott ingatlan adóalapját?

2019. június 19. szerda - 07:30 / piacesprofit.hu
  •    

Az ingatlan értékesítésből származó jövedelem – a vételár összegének kifizetésétől függetlenül – akkor számít megszerzettnek, amikor a felek között létrejövő szerződést az ingatlanügyi hivatalhoz benyújtják.

A jövedelmet a bevétel és a költség különbözeteként állapítjuk meg. Hogy mi számít bevételnek, az Írisz Office adótervezőinek összeállításából kiderül.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Bevételnek számít az eladási ár, az elidegenítéssel kapcsolatos bírósági határozatban meghatározott érték vagy a vevő által fizetett késedelmi kamat.

Költség oldalról lehetnek levonható és nem levonható tételek.

Levonható költség:

  • a megszerzésre fordított összegek (átruházásról szóló szerződésben meghatározott érték, csereszerződésben szereplő érték, illeték kiszabásához figyelembe vett érték, öröklés esetén a hagyatéki eljárás szerinti érték)
  • értéknövelő beruházások (az ingatlan piaci értékét növelő beruházás: korszerűsítés, karbantartás, a bevétel 5 %-át meghaladó állagmegóvást elősegítő beruházások, amely lehet pl. festés, tapétázás)
  • átruházással kapcsolatos költségek (az eladás során felmerülő költség lehet az ingatlanközvetítői díj, építményadó, tulajdonszerzési illeték)

Nem vonható le olyan költség, amelyet más tevékenységhez kapcsolódóan már elszámoltak, a berendezési tárgyak, mivel azok ingóságnak számítanak vagy a rezsi költség.

A költségelszámolásnál nagyon fontos, hogy csak olyan tételt lehet elszámolni, amelyet számlával alá tudunk támasztani.

Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után?
Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után? Mi számít jövedelemnek és mi a jövedelemadó alapja – kiderül ebből az összeállításból.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek