Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után?

2019. június 05. szerda - 11:28 / piacesprofit.hu
  •    

Hogyan adózunk lakó ingatlan értékesítése után? Mi számít jövedelemnek és mi a jövedelemadó alapja – kiderül ebből az összeállításból.

Az ingatlan nyilvántartás szerinti „lakóház” vagy „lakás” megnevezéssel nyilvántartott ingatlan (és a hozzá tartozó földrészlet) értékesítése esetén az adó mértéke az így szerzett jövedelem 15%-a. Mi számít jövedelemnek és mi  a jövedelemadó alapja, ebben segítenek az Írisz Office adótervezői.

Jövedelemnek számít az eladásból származó bevétel és a kiadások (költségek, ráfordítások) különbözeteként számított összeg. Az eladás okán fizetendő adó annál inkább csökken, minél több idő telt el az ingatlan megvásárlása óta.

Így a személyi jövedelemadó alapja a következők szerint alakul:

  • a szerzést követő 2. évben a jövedelem 90 %-a,
  • a szerzést követő 3. évben a jövedelem 60 %-a,
  • a szerzést követő 4. évben a jövedelem 30 %-a,
  • a szerzést követő 5. évtől pedig akkor sem kell személyi jövedelemadót fizetni, ha magasabb áron adják el az ingatlant mint amilyen áron megvásárolták.Hogyan-adózik-a-magánszemély-lakó-ingatlan-értékestése-után-Írisz-Office-adótervezés-2
    Mit nevezünk reprezentációnak?
    A céges költségeknél egy gyakorta alkalmazott kitétel a reprezentáció. Az Írisz Office adótervezőinek segítségével most ennek a fogalomnak ásunk a mélyére.

Feliratkozom a(z) Jogi kisokos téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek