Hatszázmillió a külföldi vállalkozóknak

2016. október 17. hétfő - 16:05 / PP/MTI
  •    

Hatszázmillió forinttal támogatja a kormány a külhoni magyar fiatal vállalkozókat egy pályázat keretén belül. Sok induló határon túli vállalkozás juthat így kezdőtőkéhez a  külhoni magyar fiatal vállalkozók éve programban.

rajzolt kéz tálcán hatalmas halom pénzt egyensúlyoz

Kép: Fotolia

Szilágyi Péter, a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős helyettes államtitkára szerint a Magyarországgal szomszédos országokban nyilvántartott és működő fiatal magyar vállalkozások támogatására meghirdetett pályázatra 967 támogatási kérelmet nyújtottak be, ezek közül 117 nyert. A legtöbb, 511 pályázat Erdélyből érkezett, ezek közül 68 kapott összesen több mint 340 millió forintot. A Vajdaságból a 154 pályázatból 15, a Felvidékről 147-ből 16, a Kárpátaljáról 139-ből 15 nyert. Muravidékről 9, Horvátországból 7 pályázat érkezett, és 2, illetve 1 kapott támogatást – hangsúlyozta az államtitkár a pályázati eredményekről tartott sajtótájékoztatón.

Itthon inkább kölcsönre adna pénzt a kormány.

A pályázatok eredményei hétfőn elérhetők lesznek a www.vallalkozokeve.hu oldalon és a pályázatot lebonyolító Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. honlapján – közölte a helyettes államtitkár. Szilágyi Péter kitért arra, hogy a mezőgazdasági tevékenységet folytató vállalkozások közül 23 pályázó nyert, közülük 16 kezdő; a 94 támogatott nem mezőgazdasági tevékenységet végző vállalkozás közül 22 a most induló vállalkozás. A legtöbb támogatási igény a szolgáltatóiparból és a növénytermesztés területéről érkezett, de sok pályázat volt az építészet, a feldolgozóipar és az egészségügy területéről is.

A külhoni magyar fiatal vállalkozók éve program kerete összesen 750 millió forint. Ebből eredetileg 525 millió forintot különítettek el a pályázatra, de a nagy érdeklődés miatt az összeget 600 millió forintra emelték.

Egyre több magyar cég költözik Bécsbe – nem véletlenül
2015-ben is megdöntötte a saját rekordját az osztrák főváros: egymás után negyedszer haladta meg a Bécsben letelepedő külföldi cégek száma az előző évit. A magyar vállalkozások körében is nagyon népszerű volt tavaly az osztrák főváros, meg is mutatjuk, miért.

Feliratkozom a(z) Pénzszerzés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek