Ha drága is, megéri az adventi vásár

2015. december 02. szerda - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Hetek óta tart az adventi vásár Magyarország több pontján. Az egyik legfelkapottabb hagyományosan a budapesti Vörösmarty téren fogadja a vásárlókat, akik elsősorban a külföldi turisták közül kerülnek ki. Ha drága is, megéri a kereskedőknek a kitelepülés.

Már javában zajlik az adventi bevásárlási láz. Mindenki igyekszik beszerezni a karácsonyfa alá valót. A kereskedők jó szezonra számítanak, mert ha szépen lassan is, de folyamatosan érkeznek a látogatók. Nagy részük persze csak érdeklődik és a látványosság kedvéért néz körül, de azért akad, aki a pénztárcáját is előveszi. Sétánk ideje alatt találkoztunk néhány bosszankodó nyugdíjassal, akik szomorúan megállapították, hogy havi állami apanázsuk jelentős részét a vállalkozóknál kellene hagyniuk, ha engednének a gulyás vagy a mustáros-hagymás flekken messzire terjengő illatának.

adventi_langos

Kép:Piac&Profit

Jó reklám és jó bevétel

A vásáron a helyben fogyasztható ételeken kívül főleg kézműves termékek kaphatók.

Hitel nélkül, de szűken ússzuk meg a karácsonyt
A többség 40 ezer forint feletti költségekkel kalkulál karácsonyra, de nem tervez hitelfelvételt erre az alkalomra a Cofidis Hitelmonitor friss felmérése szerint.

A Katlan Tóni konyhája Veresegyházáról települt ki a vásárra. A város vasútállomásához közeli egykori malom épületében kialakított étterem rendszeresen részt vesz különböző rendezvényeken, melyeken rendszerint hasonló kínálattal várják a vendégeket, mint a bázishelyen. Gábor, a kitelepült bódé üzletvezetője nem titkolja: minden szempontból jövedelmező a karácsonyi vásáron való megjelenés.

– Jó reklám és reményeink szerint a bevétel is jól alakul. Annak idején nem is a báziséttermünkkel indítottuk a vállalkozásunkat, hanem a hasonló vásárokon való megjelenéssel. A régies magyar konyhát képviseljük, az étlapot mindig az aktuális szezonhoz, hónaphoz igazítjuk. Az idei vásár három hete tart. Az emberek még csak jövögetnek, de gondolom ezt részben a sajnálatos párizsi eseményeknek is betudható, ugyanis a forgalom zömét a külföldiek generálják. Persze jönnek magyarok is, de kevesebben.

Farkasné Pető Anikó fazekas-termékekkel kereskedik. Férje, Farkas Gábor portékáit kínálja családi vállalkozásban. A békéscsabai házaspár immár közel 15 esztendeje minden adventban bódét bérel a Vörösmarty téren. Megéri.

adventi_vasar

Kép:Piac&Profit

– Általában minden jelentősebb kézművesvásáron részt veszünk. Budapesten a Nemzetségek Ünnepén is megjelenünk miden augusztus 20-án. Az év nagy részében a magyaroknak árusítunk, itt inkább a külföldiek vásárolnak cserépedényeket, bögréket – mondta a kereskedő.

Előre kell készülni

Hogy a vásár mennyire népszerű a kereskedők körében, jól mutatja, hogy minden évben már júniusban jelentkezni kell az eladóhelyekért. Az alkotókat a Hagyományok Háza által képviselt zsűri választja ki szigorú szempontok alapján. Anikó néhány négyzetméteres bódéjáért a rendezvény teljes idejére több mint egymillió forintot kellett fizetni, igaz, a bódé egy kiemelt helynek számítósarki részen található. A vállalkozó nem emlékszik, mennyire rúgott a bérleti díj az első években, de abban biztos, hogy azóta jócskán emelkedett a díjszabás.

Nem minden kereskedő bizonyult készségesnek. Az egyik lángosos nem volt hajlandó munkatársunkkal beszélgetni, mint mondta, a múltkor megbánta, hogy más újságírókkal szóba állt. Negatív cikket közöltek róla, amelyben sokallták az általa kínált sima lángos 700 forintos árát.  Persze a lángos esetében nem az alapanyag ára szabja meg, mennyiért kínálják, de a kereskedők érvelése szerint egy ilyen helyen nem elsősorban magát az ételt kell megfizetni, hanem a hangulatot. Aki azonosul ezzel a felfogással, nem sajnál kifizetni 2000 forintot egy adag kolbászért (na jó, ebben az árban egy szelet kenyér is benne foglaltatik) amit egy evőkanál mustárral adnak. A mártást az egyik bódénál nem a gyári edényből mérik, hanem egy műanyag tálból. Ennek okát csak sejteni lehet, ugyanis midőn a vállalkozónál erre rákérdeztünk, megsértődött. Nem is titkoltuk, mire céloztunk: egy flakonnyi mustárt a boltokban lehet kapni minőség függvényében 200 és 1500 forintért is.

Jobb a tisztesség?

Megfigyelésünk szerint az eladók nagy része tisztességesen nyugtát ad a vásárlóknak. (A NAV december elsején indította el kiemelt ellenőrzés sorozatát.)

– Jobb nem kockáztatni, mert biztosak lehetünk benne, hogy a NAV itt is végzi a dolgát. Egyik nap egy erőteljes magyar akcentussal angolul beszélő úr vásárolt nálunk, de végül nem mutatta fel adóellenőri igazolványát – mosolygott az egyik árus.

Csupán egy kereskedőt láttunk, aki eltekintett eme kötelezettségétől. Amikor ennek okát megkérdeztük, először némi borravalót ajánlott, majd, amikor elárultuk, kik vagyunk valójában, hangnemet váltott…

K.

Feliratkozom a(z) Piac & marketing téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek