Felszámolóbiztos akadt a NAV horgára

2012. június 25. hétfő - 10:51 / piac-profit.hu
  •    

Fiktív számla elszámolásával mintegy 200 millióval csökkentette egy nagy múltú cégcsoport egyik vállalatának vagyonát a felszámolóbiztos. Tevékenységével nemcsak hitelezői, de költségvetési érdekeket is sértett, mivel a számla csaknem 40 millió forintos áfatartalmát jogosulatlanul igényelte vissza. Az ügynek büntetőjogi következményei lesznek.

 A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Kelet-budapesti Adóigazgatósága a felszámolás alatt álló gépipari vállalat vizsgálata során arra figyelt fel, hogy bár a felszámolóbiztos még az elmúlt év elején szerződést kötött egy kft-vel az iratanyagok rendezésével, selejtezésével, valamint tárolásával kapcsolatos feladatok ellátására, arra több mint egy év elteltével sem került sor. Ugyanakkor a felszámolóbiztos a mintegy 200 millió forint értékű számlával csökkentette a hitelezői igények kielégítését szolgáló vagyont, másrészt a számla alapján 40 millió áfát kért vissza az államtól.

A számla alapos vizsgálata során kiderült, hogy azt már a szerződéskötés napján kiállította a munka elvégzésére szerződött kft, amely még ugyanazon a napon alvállalkozónak adta át a feladatot. A cégláncolatba hasonló módon újabb és újabb alvállalkozókat vontak be, akik a rendezendő iratanyagot nem is látták.

A revízió feltárta, hogy a láncolatban részt vevő társaságok egymás között kizárólag az áfa összegét fizették meg, valamint az alvállalkozók a szerződésben rögzítetteket nem is tudták volna teljesíteni. Volt közöttük olyan is, amely érvényes adószámmal sem rendelkezett.

Az adóhatóság megállapította, hogy a láncolatban részt vevő vállalkozások számlái mögött tényleges gazdasági esemény nem állt. A felszámolóbiztos fiktív számlával csökkentette a vagyont, sőt annak áfatartalmát jogosulatlanul igényelte vissza. Az ügynek büntetőjogi következményei lesznek.

Legutóbb a szépségipari cégek között osztott ki komoly büntetéseket a NAV. Kiderült ugyanis, hogy minden második szépségipari cégnél hiányosságot találtak, ezért 15 millió forintos bírságot szabtak ki az ellenőrök az érintettekre.