Ezt is az Uber találta ki

2018. február 05. hétfő - 17:11 / Nagy Mariann
  •    

Amerika után Európában is terjednek az internetes portálok, amelyek a legkülönbözőbb képzettségű emberek számára közvetítenek alkalmi munkalehetőségeket. A keresett szakértők számára a módszer lehetővé teszi a függetlenedést, a munka és a családi élet összehangolását.

 

A berlini Comatch nevű startup például önálló vállalati tanácsadók szolgáltatásait közvetíti. A jelentkezőktől szakmai életrajzot kérnek, majd személyes beszélgetést, azután kerülhetnek az ajánlottak listájára.

Egyedi megbízásokat kapnak, különböző cégek számára dolgoznak, tiszteletdíjukat a közvetítő útján kapják – az utóbbinak természetesen kialkudott díjat fizetnek. A Comatch szakemberei között vannak, akik soknak találták a tanácsadó vállalkozásoknál viselt munkaterhet, ezért önállósodtak. Nincs ugyan folyamatosan munkájuk, de így is eleget, nem ritkán az állandó munkaviszonynál többet keresnek ahhoz, hogy ugyanúgy megéljenek.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

Vannak olyanok is, akik kényszerűségből, elbocsátásuk után próbálkoznak ezzel a lehetőséggel. Nekik már kisebbek az esélyeik, különösen, ha idősebbek.

Gombaként szaporodnak az USA-ban és Nyugat-Európában az ilyen közvetítő vállalkozások. Vannak közük szállítmányozással, IT-feladatokkal, dizájnnal, pénzügyi tanácsadással foglalkozók, de például olyanok is, amelyeknél a világ legkülönbözőbb nyelvein dolgozó fordítókat lehet találni.

Így lehetünk a jövő (szak)emberei
Az új digitális kor ideális munkavállalója kész a változásra, erre kellően nyitott és tanulni is hajlandó érte, valamint igazi csapatjátékos. Elérkeztünk egy korszakhoz, amiben a robotizálás fontos szerepet kap, ezért az alkalmazkodás és tanulás képességei felértékelődnek.

Becslések szerint ilyen vállalkozásoknál talál már keresetet az amerikai munkavállalók akár 4 százaléka, míg Svájcban minden tizedik munkavállaló legalább hetente talál így munkát magának. Jellemző, hogy Európában inkább mellékkereset származik az internetes közvetítésből, s nem kevesen több fajta képességüket is kamatoztatják ilyen módon.

A módszert, független munkavállalók közvetítését, valójában az Uber találta ki. Annak egyik oldala, hogy miután nincs alkalmazotti viszony, a cég fiktív “munkatársai” után nem fizet társadalombiztosítást, egyéb szociális terheket, ez a munkaerőre vár.

Több országban, mint Svájcban is vitatják az Uber-módszer jogosultságát és igényt tartanának arra, hogy a vállalkozás viselje a szociális terheket – az ügyben bíróságnak kell majd még döntenie. Ugyanakkor vannak munkaközvetítő platformok, amelyek azt is vállalják, hogy bonyolítják a független munkavállaló adó- és hasonló ügyeit. Persze nem ingyen.

(Forrás: Neue Zürcher Zeitung)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek