Előre is adhatja a munkáltató az Erzsébet utalványt

2014. március 18. kedd - 11:02 / piacesprofit.hu
  •    

Előre is kaphat a munkavállaló Erzsébet-utalványt, amely ilyenkor béren kívüli juttatásként adózik, feltéve, hogy a munkaviszony fennmarad. Az szja törvény szerint béren kívüli juttatásnak minősül a munkáltató által a munkavállalónak Erzsébet-utalvány formájában juttatott jövedelemből (az adóéven belül utólagosan adva is) a juttatás alapjául szolgáló jogviszony minden megkezdett hónapjára a havi 8 ezer forintot meg nem haladó rész.

Előre is adhatja a munkáltató – Kép: PP

Erzsébet-utalvány juttatás a munkaviszony minden megkezdett hónapjára adható, a rendelkezés csak azt írja elő, hogy a munkaviszony létrejöttekor és megszűnésekor a tört hónapokat is egész hónapnak kell tekinteni. Eszerint akár a január 31-én létrejövő munkaviszony esetén is jár (járhat) januárra a teljes 8000 forintos juttatás béren kívüli juttatásként – közölte a NAV.

Az utólagos juttatás törvényi lehetősége nem egyenértékű az előre történő juttatás tilalmával. Így nincs akadálya az utóbbinak. Ilyenkor a juttatás béren kívüli juttatásként visel közterheket, feltéve, hogy a munkaviszony valóban fennmarad.

Minden, amit az idei cafeteriaszabályokról tudni érdemes!

Amennyiben a munkaviszony az adóéven belül megszűnik, és a magánszemély a munkaviszony megkezdett hónapjainak és a 8000 forintnak a szorzatánál több Erzsébet-utalványt kapott, a felettes rész egyes meghatározott juttatásnak minősül, ezért a munkáltatónak egészségügyi hozzájárulás kötelezettségét önellenőrzés útján utólag módosítania kell. A munkáltatónál ilyen esetben önellenőrzési pótlék fizetési kötelezettség is felmerül a NAV tájékoztatója szerint.

Az Erzsébet-utalvány a Magyar Nemzeti Üdülési Alapítvány által kibocsátott utalvány, amely felhasználható fogyasztásra kész étel, melegkonyhás vendéglátóhelyeken étkezési szolgáltatás valamint szociális célból a jogszabályban meghatározott termék vagy szolgáltatás vásárlására. (Az utalványoknak azonban vannak buktatói is!)

Cafeteria vállalkozóknak is!
A legtöbb vállalkozó sokszor nem veszi igénybe a béren kívüli juttatásokat, pedig segítségükkel sok pénzt takaríthatna meg – hangzott el a Piac & Profit és a BKIK által szervezett KKV – Akadémián.

Az Erzsébet-utalvány forgalmazója az Erzsébet Utalványforgalmazó Zrt., amely a már jól ismert Étkezési Erzsébet-utalvány, Gyermekvédelmi Erzsébet-utalvány, Ajándék Erzsébet-utalvány és Iskolai Erzsébet-utalvány mellett januárban megkezdte a Kultúra Erzsébet-utalvány és a Sport Erzsébet-utalvány forgalmazását is. A Szabadidő Erzsébet-utalvány kibocsátása 2014. január 1-jén megszűnt, de a forgalomban lévő utalványok 2014. december 31-ig felhasználhatók.

Az Erzsébet-utalványt közel 55 ezer helyen fogadják el, köztük az Aldi, a CBA, a Coop, a Reál, az Arzenál, a Tesco, a SPAR, az Auchan, a Penny Market, a Lidl élelmiszer áruházláncok, a Mol benzinkutak, több ezer kisbolt és vendéglátóhely.

Az 2012 januárja óta forgalomban lévő Erzsébet-utalvány mára az egyik legkedveltebb béren kívüli juttatássá vált, s egy tavalyi felmérés szerint a második leggyakoribb év végi jutalmazási mód. Az utalványt eddig több mint 44 ezer munkáltató választotta, a felhasználók száma meghaladja a kétmilliót. Az Erzsébet-utalvány forgalmazásából származó eredmény kizárólag szociális üdültetési célokra, ezzel összefüggő szolgáltatásokra, és egyéb szociális programokra használható fel.

Hogy adjunk jól cafeteriát?
A munkáltatók egyre nagyobb összegeket fordítanak a szervezeti átalakításokra, teljesítménynövelésre, hatékonyság javításra. A cafeteria területét sem szabadna kihagyni a HR controllingból, ha azt akarjuk, hogy a juttatás a munkáltató részéről jól hasznosuló ráfordítás legyen, figyelmeztet a Piac&Profit szakértője, P. Király Ágnes okleveles adószakértő.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek