Döcögve indultak a Nemzeti Dohányboltok

2013. július 05. péntek - 17:22 / piacesprofit.hu
  •    

Komoly döccenőkkel indult el a hónap elején a dohánykereskedelem új rendszere: ideiglenesen kiadott engedélyekről, be nem fejezett beruházásokról, hiányos árukészlet egyaránt volt hír.

A koncesszió-gyakorlóknak az indulástól számítva legfeljebb 15 nap türlemi idő áll rendelkezésre ahhoz, hogy megnyissák boltjaikat. A türelmi idő lejárta után a kiírónak lehetősége van azonnali hatállyal a koncessziós jogot megvonni.

Kép: MTI

Mindenki igyekezett teljesíteni a nemzeti dohánybolt megnyitására vonatkozó vállalását, de voltak, akiknek még nem sikerült az indulás Légrádi Petra, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. marketing és kommunikációs vezetője MTI-nek adott nyilatkozata szerint. A nemzeti dohányboltok ellenőrzését a két illetékes hatóság, a fogyasztóvédelem és a NAV megkezdte ugyanakkor.

A boltok nyitásakor adódott gondokkal kapcsolatban a kommunikációs vezető elmondta, hogy nem mindenki tette ki a kötelező két táblát, több helyen a cégér hiányzott, amit pótolni kell. Nem kapták meg mindenhol a teljes megrendelt dohányáru- készletet, a gyártók és forgalmazók nem mindenütt látták el teljes egészében a nemzeti dohány boltokat.

Újabb pályázat
A második körben 1417 településre meghirdetett koncessziós pályázatra idáig 2789 pályázati anyag érkezett. Ez a szám azonban Légrádi Petra tájékoztatása szerint még változhat, mert a július 1. éjfélig feladott pályázatok folyamatosan érkeznek. A feldolgozásra és elbírálásra 30 nap áll rendelkezésre, amely további 30 nappal meghosszabbítható, addig az ideiglenesen kijelölt árusok értékesíthetnek ezeken a településeket.

Elindultak a méltányossági engedélyezések

A régi trafikosok közül mintegy 300-an jelentkeztek további árusításra, közülük 60-at már írásban értesítettek arról, hogy a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. felajánlja a további árusítás lehetőségét. A kommunikációs vezető hangsúlyozta azonban, ez még nem jelenti azt, hogy ne lenne további teendőjük az értesített régi trafikosnak. A kiküldött értesítést, okiratot aláírva vissza kell juttatniuk, amelyet a nemzeti fejlesztési miniszter is szignál hitelesítésül. A további működést a mindkét fél által aláírt okirat birtokában folytathatja majd a régi trafikos.