Céges bankszámlák: nem a méret a lényeg

2015. május 22. péntek - 13:30 / piacesprofit.hu
  •    

Sokan azt gondolják, hogy a céges bankszámlájuk számlavezetőjét is a 4-5 legnagyobb bank közül kell kiválasztani, mert ott kapják a legbiztosabb védelmet a pénzükre és egyben a legolcsóbb díjakat is. Ez azonban egyáltalán nem igaz: a kicsik sokszor jóval innovatívabbak, a betétbiztosítás pedig éppúgy kiterjed a kicsikre is, mint a nagyokra. Szakértőnk megnézte, mi az, amit csak a kicsik nyújtanak ma Magyarországon.

Kép:Fotolia

Betétbiztosítás: kicsire-nagyra ugyanaz

A cégek pénze abból a szempontból még fontosabb lehet, mint a lakossági pénze, hogy – az alkalmazottakra gondolva – a cégek egyszerre több család megélhetését is biztosítják. Az elmúlt időszak sorozatos takarékszövetkezeti és bankbotrányai a céges pénzügyekben is óvatosságra intenek, azt sugallva, hogy a kicsiknél nincs biztonságban a lakosság mellett a cégek pénze sem.

A napi pénzügyekben ez azonban egyáltalán nincs így. Ahogy a magánszemélyek, úgy a cégek esetében is bankonként és betétesenként 100 ezer eurónak (azaz jelenleg kb. 30 millió forintnak) megfelelő összegig védi a betétbiztosítás a számlatulajdonos pénzét az Országos Betétbiztosítási Alap (OBA) jóvoltából. Ez azt jelenti, hogy a 100 százalékos védelem érdekében a vállalkozás annyi banknál tartsa a pénzét egyenlő részekre bontva, ahányszor 100 ezer eurónak megfelelő pénzzel rendelkezik.

Fontos tudni azt is, hogy a betétbiztosítás csak a cégek folyószámlájára és egyes betéti termékeire vonatkozik, a befektetéseikre már nem. 2012. március 1. óta a bankoknak kötelezően fel kell tüntetniük termékismertetőiken a betétbiztosítási fogyasztóvédelmi emblémát, mely jelzi a 100 ezer eurós biztosítási határt – mondja a Bankráció.hu szakértője.

AXA: az egyik legolcsóbb céges számlavezetés

Vállalkozói bankszámla oldalán az AXA hosszan sorolja azokat a szolgáltatásokat, amiért nem kér pénzt céges ügyfeleitől. Bár azt nem írja le, hogy fiókjaiban készpénzt befizetni és felvenni nem lehet, továbbá céges bankszámlájáról sem lehetséges külföldre átutalni, a devizaátutalás az olcsó nemzetközi átutalásokra elsősorban a lakosság körében népszerű TransferWise rendszerén keresztül lehetséges – a pénzt a szolgáltató belföldi számlájára kell utalni.

Számoljon velünk, spóroljon velünk!
A jó bankhasználattal pedig megéri foglalkozni, mert akár milliós megtakarítást is hozhat a cégnek. A Bankráció.hu-val együttműködve a Piac&Profit oldalán kalkulátor segít, hogy Ön könnyedén megtalálja a vállalkozása számára legelőnyösebb ajánlatot kínáló bankszámlát. Kattintson ide!

Az AXÁ-nál egy belföldi utalás az interneten mindössze 99 forinttal kerül többe, mint a bank által a költségvetés felé kötelezően fizetendő 0,3 százalék, maximum 6000 forintos pénzügyi tranzakciós illeték, e mellett – miképp a kis bankoknál általában – úgy az AXA esetében is mérsékelt összegért (385 forintért plusz a felvett összeg 0,7 százalékáért) lehet az ország bármely ATM-jéből készpénzt felvenni, hiszen saját bankjegy-automata hálózattal az AXA nem rendelkezik. Az első évben ingyenes bankkártyához ráadásul 25 millió forint értékű külföldi utasbiztosítás tartozik – a további években is díjmentesen.

KDB Bank: virtuális limit a bankkártyákra

A magyar piacon egyedülálló módon védi céges ügyfelei pénzét a dél-koreai tulajdonú, a régióban magyarországi központtal rendelkező KDB Bank. A hitelintézet ahogy a lakossági, úgy a céges bankkártyáit is külön limittel látta el az internetes vásárlásokra vonatkozóan. A 24 órán belüli, legfeljebb 3 vásárlásból összeálló, maximum 75 ezer forintos alapértelmezett limit megnövelhető legfeljebb 10 vásárlásra és maximum 400 ezer forintra. A megoldás azonban előnyös azoknak is, akik nem, vagy csak igen korlátozottan használnák az interneten kártyájukat, ők ugyanis 0 forintra is levihetik ezt a limitet, mellyel az internetes, illetve a nem személyes közreműködéssel járó tranzakciókat ki lehet fizetni. Így a kártyaszám eltulajdonítása esetén sem viselnek kockázatot és nem kell „lekapargatni” az internetes vásárláshoz szükséges háromjegyű, ún. CVV2 kódot sem a kártya hátulján. Az évi 13.500 forintos VISA Business bankkártya összes tranzakciójáról értesítést küldő biztonsági SMS szolgáltatás díját a kártyadíj már tartalmazza.

MagNet Bank: a közösségben gondolkodók bankja

A MasterCard Év Bankja versenyeken „Az év társadalmilag felelős bankja” címet az utóbbi 4 évben zsinórban elnyerő MagNet Banknál nem a szolgáltatások különlegesek, hanem a profit elosztása. Az ügyfelek meghatározhatják, hogy a betétben elhelyezett pénzüket a bank milyen célú hitelezésre használhatja fel, illetve láthatják, hogy mekkora összeget keresett rajtuk a bank.

A Közösségi Adományozási Program (KAP) keretében pedig arról dönthetnek, hogy a bank profitja 10 százalékának rájuk eső részét mely alapítvány kapja meg az egészségügy, a környezetvédelem vagy a kultúra területén. A KAP Kártyaprogramban az üzleti kártyás vásárlásaik 3 ezreléke felett dönthetnek – mindkettőt a bank a saját pénzéből fizeti a kedvezményezetteknek. 2015-ben már hatodik alkalommal rendelkezhetnek az ügyfelek az adományokról, idén összesen bő 35 millió forint sorsa a tét 80 civil szervezet között.

A MagNet Banknál a legolcsóbb céges számlacsomag (Mars) havi 499 forintért az internetes belföldi eseti átutalást 0,44 százalék plusz 179 forint összegért biztosítja, a havi kártyadíj 400 forint, egy készpénzfelvétel pedig bármely belföldi bankjegy-automatában 0,9 százalék plusz 300 forint.

Feliratkozom a(z) Költségkímélés téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek