A sikeres vállalkozó tízparancsolata

2015. május 22. péntek - 14:45 / piacesprofit.hu
 •    

Egyre többen nyitottak a vállalkozói életforma felé, azonban a nők még mindig hátrányban vannak ezen a területen. Úgy tűnik, a támogató háttér számít a legtöbbet. Van 10 tippünk, ami közelebb visz a sikerhez.

Kép:sxc

A magyarok egyre optimistábban viszonyulnak a vállalkozásokhoz: az Amway nemzetközi kutatásából kiderült, hazánkban nemcsak az önfoglalkoztatás megítélése javult. A vállalkozói potenciál is jelentősen nőtt, 10 magyarból 4 el tudja képzelni, hogy önálló vállalkozást indítson. A javuló tendenciák ellenére a magyarok még mindig óvatosak, pedig az önfoglalkoztatásnak rengeteg előnye van. A legfontosabb ezek közül, hogy saját magunk főnökei lehetünk, míg második helyen a kiegészítő jövedelem, harmadikként pedig az önmegvalósítás végzett.

Az Amway Hungária és a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetsége (FIVOSZ) közös konferenciáján az is kiderült, hogy a hazai vállalkozásoknak csupán harmada van nők kezében, ez az arány pedig meglepően alacsony. A tapasztalatok azt mutatják, hogy leginkább az önbizalom vagy a kapcsolati tőke hiánya akadályozza meg őket a vállalkozás elindításában. A női vállalkozásokban pedig nagy potenciál van: az előadók kivétel nélkül egyetértettek abban, hogy a nők számos olyan tulajdonsággal rendelkeznek – érzékenység, hetedik érzék, empátia, jó szervezőkészség – amelyekkel előnyre tehetnek szert a férfiak uralta terepen.

A támogató családi háttérnél nincs fontosabb

Nem elég rátermettnek és céltudatosnak lenni, a támogató családi háttér kulcsfontosságú. A munka és a magánélet között pedig nagyon nehéz megteremteni azt a kényes egyensúlyt, hogy a vállalkozó nők úgy érezzék, mindkét fronton jól teljesítettek. Ehhez elengedhetetlen a megfelelő partner, aki támogatja, bátorítja és inspirálja a párját, hogy a lehető legjobbat hozza ki magából. Ezt emelte ki sikere egyik kulcsaként Kósa Erika, Magyarország leggazdagabb üzletasszonya is.

Mit olvasson a sikeres vállalkozó?
A boltokban rogyadoznak a polcok a vállalkozói ismereteket kínáló kötetektől, amelyekből, úgy tűnik, minden fontos dolgot megkaphatunk, ha eleget olvasunk. Tényleg így van? Ajánlunk néhány olvasmányt, amin érdemes átrágni magunkat.

Ne féljünk segítséget kérni!

Az egymástól való tanulás és segítségkérés fontossága többször is felmerült: egy jó mentor nem csak a kezdő, de már a haladó vállalkozók életében is nélkülözhetetlen. Ezért jött létre a FIVOSZ mentor programja is, amelynek keretében a még csak útjukat kereső fiatalok, vagy a már saját vállalkozással rendelkezők is tanácsokhoz juthatnak, a mentor pedig külső szemként figyeli és támogatja a céget a fejlődésben.

A konferencián elhangozott hasznos információk közül most következzen a 10 legfontosabb tanács, ami minden üzleti szereplőt segíthet céljai elérésében, legyen szó akár kezdő üzletemberekről, üzletasszonyokról, vagy akár már gyakorló vállalkozókról.

10 tipp, amit minden vállalkozónak érdemes megfogadnia

 1. Nem elég a jó ötlet, fontos a kellő kitartás és hit is!
 2. A jó alapok elengedhetetlenek: jó ügyvéd, könyvelő, és egy tapasztalt mentor. Nélkülük nem megy!
 3. Figyelni a különböző pályázatokat, hogy megtaláljuk a számunkra legmegfelelőbbet!
 4. Legyen jövőképünk, tudjuk, hogy mik az álmaink és ezeket hogyan akarjuk elérni!
 5. Merjük megszólítani az embereket, hiszen mindenki potenciális ügyfél lehet. A jó kapcsolatrendszer elengedhetetlen!
 6. Kezeljük tudatosan pénzügyeket, tervezzünk meg minden lépést! (Ha erre a 9 dologra figyelünk, még a könyvelőnk is imádni fog!)
 7. Legyen egy napirendünk, tanuljuk meg beosztani az időt!
 8. Szakítsunk időt a pihenésre is, ha kikapcsolunk, akkor születnek a legjobb ötletek!
 9. Fontos, hogy folyamatosan képezzük magunkat. Figyeljük a lehetőségeket és mindig fejlesszük a tudásunkat!
 10. Tudjunk nemet mondani, és vigyük végig az előre eltervezett stratégiát!

 

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek