A „nőiesebb” vezetői stílusé a jövő

2014. december 05. péntek - 12:10 / piacesprofit.hu
  •    

Sokkal nagyobb az igény a „nőiesebb” vezetői stílus elterjedésére a Ketchum Leadership Communication Monitor felmérése szerint, miközben világszerte még mindig válságban van a vezetői kommunikáció. A kutatás szerint az európai vezetők a legkevésbé bizakodóak a jövőt illetően.

Kép: Freedigitalphotos

A nők több vezetői készségben is jobb helyezést érnek el, mint a férfiak, így jobb a megítélésük olyan területeken, mint a példamutató vezetői attitűd, a nyílt és transzparens kommunikáció, a hibák elismerése valamint a hatékony motiváció – derült ki a Ketchum Leadership Communication Monitor felmérésből.

A felmérés szerint egyébként ezek azok a legfontosabb tényezők, amelyek hozzájárulnak ahhoz, hogy valakiből jó vezető váljon. Ezen felül a kutatás arra is rávilágított, hogy egyre nagyobb az igény a sokkal „nőiesebb” vezetői stílusra.

A kutatás emellett rámutat arra is, hogy a vezetői válság még mindig tart, a vezetők kompetenciája valamint kommunikációs teljesítménye még mindig elmarad az elvárttól. A felmérés szerint a vezetők mindössze 13 százaléka vállal felelősséget a döntéseiért, 36 százalékuk pedig nem felel meg az ezen a területen velük szemben támasztott elvárásoknak. Erre kínálhat megoldást a nyílt kommunikáció, a válaszadók 74 százaléka szerint enélkül nem válhat senkiből jó vezető.

A kutatás arra is rávilágít, hogy az európai vezetők sokkal kevésbé bizakodóak, mint a többi földrészen élők. Az európai válaszadók mindössze 22 százaléka gondolja úgy, hogy a vezetők kommunikációja megfelelő hatékonyságú.

A sikeres nő nem férfi! Tippek női vezetőknek
Az üzleti viselkedéskultúra alapvetően, legalábbis elvileg, „nem-semleges”, ahol a pozíciókból fakadó rangsornak van meghatározó szerepe. Ez azonban közel sem jelenti azt, hogy egy nőnek a férfiak viselkedési eszköztárával kellene érvényesülnie, mint ahogyan az is hiba, ha egy üzletasszony a nőiességét, mint valamiféle fegyvert használja.

Feliratkozom a(z) Cégvezetés & irányítás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek