A férfiak félthetik az állásukat a robotoktól

2015. augusztus 18. kedd - 15:10 / piacesprofit.hu
  •    

Sok közgazdász és technikai szakértő véli, hogy a világ egy új ipari forradalom küszöbén áll, ahol a mesterséges intelligencia és a robotika könyörtelen ütemben elavulttá teszi majd az emberi munkaerőt. Egyáltalán nem biztos, hogy ennek a többség örülni fog.

Egy oxfordi tanulmány szerint több mint 700 különféle foglalkozást veszélyeztet az automatizáció a közeli jövőben, és a kutatók nem szolgáltak túl jó hírekkel a dolgozók számára: a gépek valószínűleg a mai munkahelyek 47 százalékát vehetik át évtizedeken belül. Ez csupán egy előrejelzés, de ha bekövetkezik, akkor egyáltalán nem lesz meglepetés. A társadalom szereplőit pedig nem egyformán fogja érinteni. Ha megnézzük a szegmenseket, az a mintázat látszik, hogy általában a női munkahelyek védettebbek az automatizációtól, mint amelyeket jellemzően férfiak töltenek be. Történik majd mindez annak ellenére, hogy a munkaerőpiacon az emberiség komoly erőfeszítéseket tett a nemek közötti egyenjogúság segítéséért, főleg a hölgyek javára. De úgy tűnik, fordulni fog a kocka – vélekedik riportjában a GazdaságTV.

 A világ kamionosainak, teherautó sofőrjeinek a 95 százaléka férfi, miközben a világ adminisztratív asszisztenseinek 95 százaléka pedig nő. A magát vezetni képes járművek már egyáltalán nem a távoli jövőben várhatóak. Amikor ezek majd megjelennek, a sofőrök egy részére nem lesz szükség – ugyanez nem lesz igaz az „irodatámogató” munkaerő szegmensre. Ez a példa sok nemek alapján eloszló munkaterületre igaz lehet. Az oxfordi tanulmány szerint az építőiparban a munkavállalók 97 százaléka férfi. Úgy kalkulálnak, hogy ezen férfi alkalmazottak több mint 70 százaléka becserélhető lesz robotikus munkaerővé. Összehasonlításképpen: a regisztrált nővérek 93 százaléka jellemzően hölgy, és az ő automatizálhatósági aránya a tanulmány szerint mindössze 9 ezred százalék.

Két nap alatt épít fel egy házat a kőművesrobot
Két nap alatt épít fel egy szerkezetkész házat Hadrianus, az ausztrál mérnökök által kifejlesztett kőművesrobot. Tényleg érdemes elgondolkodni, hogy mi marad az embereknek a munkaerőpiacon…

Hogy mi okozza ezt a szakterületeken átívelő trendet? Az, hogy a közeli jövőben az intelligens gépek egy olyan nemzedéke érkezik majd, amelyek elsősorban a férfiak által elvégzett, fizikai erőfeszítést képesek helyettesíteni. Mint például egy kalapács felemelése vagy fák kivágása. A legújabb robotokat fejlett érzékelő rendszerekkel kombinált, ügyes mozgató eszközökkel szerelik fel, amelyek ezeket a feladatokat nagyon hatékonyan el tudják végezni. Ehhez képest a hölgyek kevésbé előre strukturált, egyedibb környezetben dolgoznak, ahol az emberek érzelmeinek és benyomásainak olvasása alapvető feltétel a sikerhez. Amíg egy türelmetlen vendéget a recepción nyugtatni kell, – könnyű belátni – addig egy recepciós munkakört nem veszélyeztet egy robot.

Minél összetettebb valakinek a munkája, annál kevésbé kell félnie. Egy szobafestőt, egy alpinista ablakmosót, repülés irányítót, de akár taxisofőrt is könnyen képes lesz helyettesíteni a robot. Eközben egy tehetséges, összetett és kreatív feladatot végző irodai dolgozó munkáját a közeljövőben képtelen lesz egy gép átvenni. Legfeljebb a munkája részterületeit tudja majd automatizációval segíteni, ugyanis például a számítógépek kifejezetten gyorsan számolnak, vagy végeznek valós idejű háttérmunkát, még produktívabbá téve a dolgozót.

Önkéntelenül is, ez a folyamat oda is vezethet majd, hogy a női munkák kerülnek majd túlsúlyba, és a férfiak egyre jelentősebb része szorul vissza a háztartásba, miután például a feleséget a munkába bevitte. Nem lesz ez vicces, ha férfiak tömege veszíti el az állását, és a családok a gépiesedő világ miatt egyre inkább majd egyetlen családtag, a feleség jövedelméből lesznek kénytelen fenntartani magukat, miközben a férjek attól szenvednek, hogy úgy érzik, nincs rájuk szüksége a modern társadalomnak.

Robotika: mínusz 100 millió állás
Ian Pearson brit jövőkutató szerint a robotok a nehéz gyártási folyamatokban és az egyszerűbb háztartási folyamatokban hódítanak majd, de a legtöbb adminisztratív feladat, a HR tevékenység, az ügyfélszolgálati munka, az alapszintű elemzői munkák, az utazási, ingatlanügynöki tevékenységek, sőt bizonyos mértékig az egészségügyben az ápolói-orvosi feladatok is elgépiesednek. Becslések szerint a következő évtizedben a leginkább érintett irodai munkában, értékesítésben, oktatásban, illetve IT-munkakörökben az automatizálás világszerte 100 millió munkahelyet válthat ki, ami jelenleg évi 5-6 ezer milliárd dollárjába kerül a gazdaságnak és a társadalomnak.