A cégek harmada bezárhat: több vállalkozó kell

2016. október 11. kedd - 17:09 / piacesprofit.hu
  •    

Sokkal több vállalkozó fiatalra lenne szükség Magyarországon a Fiatal Vállalkozók Országos Szövetségének (Fivosz) elnöke szerint. Kovács Patrik az M1 aktuális csatornán hétfőn elmondta, hogy a kis- és középvállalkozások több mint harmada megszűnhet a következő 6 évben.

nagy az összevisszaság a kiküdletéseknél

Kép: Pixabay

Kovács Patrik szerint a magyar kkv-k harmadánál jelent gondot a generációváltás kérdése. A családi vállalatok felénél az elkövetkezendő öt évben aktuális lesz, 13 százalékuknál pedig már jelenleg is folyamatban van. Ugyanakkor az utódlás kérdése komoly dilemma a cégeknek, egyszerűen nincs elég fiatal, aki átvegye a helyüket.

A Fivosz vezetője szerint a magyar fiatalok több mint 60 százaléka retteg a kudarctól, ami szerinte torz meglátást tükröz, mivel habár előfordul, hogy nem jön be egy vállalkozás, több olyan történet is ismert, amikor sokadik próbálkozásra ért el sikereket egy-egy fiatal vállalkozó. Ugyanakkor örvendetes hír, hogy emelkedett a vállalkozási hajlandóság a magyar lakosság körében. A magyarok közel fele (48%) érez magában ugyanis kedvet egy önálló cég indításához, vagy ahhoz, hogy betársuljon egy már meglévő vállalkozásba. A felmérés eredményeiből jól látszik, hogy a többség optimista, bízik abban, hogy vállalkozása a közeljövőben megvalósulhat (54%), minden negyedik válaszadó pedig már tényleges ötlettel is rendelkezik.

Az elnök pozitívumként említette ugyanakkor, hogy a fiataloknak egyre több lehetőség áll rendelkezésre, így például a Ginop 5.2.2 pályázat keretében 3 millió forint nem visszatérítendő támogatás nyerhető el, a vállalkozás beindításához szükséges szakmai és egyéb támogatás érdekében pedig különböző közösségekhez csatlakozhatnak.

A 2,9 milliárd forint keretösszegű konstrukció az ifjúsági garanciaprogram része. A program a 18–25 év közötti új egyéni vagy mikro-, kisvállalkozás indítására felkészített fiatalok vállalkozásaihoz ad támogatást a kevésbé fejlett régiókban. A pályázat keretében maximum 3 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás nyerhető el. A pályázat részleteiről itt olvashat!

Mindenki alul kezdte: a mogulok első állásai
Van, aki amolyan csodagyerek volt, és húszas évei elején már vezető pozíciót vívott ki magának a szakterületén. Mások viszont a szokásos gyakornoki állásokban tengődtek. Egyeseknek egyenes út vezetett a világsikerhez és a piaci dominanciához, másoknak nehezebben ment a felemelkedés.