5 tipp lakásfelújításhoz

2018. április 12. csütörtök - 20:00 / piacesprofit.hu
  •    

A tavasz beköszöntével kezdetét veszi a lakásfelújítási hullám, de az otthonunk átalakítása gyakran nem úgy sül el, ahogy terveztük. A Sberbank 5 tippet tett közzé azok számára, akik szeretnék, hogy a lehető legolcsóbban és legkönnyebben menjen az átalakítás.

  1. Írjunk listát a felújítandókról!

A tavaszi nagytakarítás során felmérhetjük lakásunk állapotát, és pontosan feljegyezhetjük a javítandó, cserélendő, felújítandó bútorokat, ajtókat-ablakokat, készülékeket, helyiségeket. Ez a lista képezheti az alapját a későbbi felújítási döntésnek. Állítsunk fel a tételek között fontossági sorrendet, és ez alapján döntsük el, melyek a halasztást nem tűrő feladatok és melyek azok, amelyek csak a szebb, modernebb környezetet szolgálják.

  1. Kérjünk árajánlatokat!

A listánkon szereplő tételekhez próbáljunk különféle forrásokból előzetes költségbecslést készíteni, és hasonlítsuk azt össze a reális anyagi lehetőségeinkkel. Ezek alapján tudunk már felelős döntést hozni arról, hogy mekkora felújítást tudunk vállalni. Az eldöntött felújítási munkákra kérjünk be több szakembertől vagy cégtől árajánlatot. Hasznosak lehetnek ismerősöktől szerzett ajánlások, megtekinthető referenciamunkák is a megfelelő szakember vagy cég kiválasztásához.

Óriási üzlet lehet a lakásfelújítás
A lakáseladók által jó állapotúnak tartott lakások országos átlagos négyzetméterára 348 ezer forint, szemben a normál állapotban lévő lakások 281 ezer forintos átlagárával, illetve a felújításra váró lakások 258 ezer forintos átlagával – derül ki az ingatlan.com 300 ezer hirdetés vizsgálatán alapuló elemzéséből, amely az állapot alapján rendszerezte a lakások hirdetési árait. Budapesten az V. kerület a legdrágább, ahol a felújítandó lakásokért 515 ezer forintot kérnek négyzetméterenként, a jó állapotúaknál pedig 700 ezer forint az átlagár.
  1. Vizsgáljuk meg az anyagi lehetőségeinket!

A szolgáltatások/termékek megrendelése előtt gondoljuk át alaposan anyagi lehetőségeinket. Van-e elegendő saját pénzünk a kivitelezés finanszírozásához? Esetleg részben vagy egészben banki hitelből szeretnénk a felújítást megvalósítani? Amennyiben szükséges banki hitel felvétele, és nem szeretnénk emiatt jelzálogot tenni ingatlanunkra, a megfelelő megoldás a szabad felhasználású személyi kölcsön. „Egyik nagy előnye, hogy fix kamatozású konstrukció választása esetén egészen a hitel lejáratáig jól tervezhetőek a kiadások, mert a törlesztőrészletek összege többnyire nem változik. Fontos a kiválasztásnál, hogy ne csak a hitel kamatára, hanem a THM-re (teljes hiteldíj-mutató) is figyeljünk, hiszen ez tartalmazza a kamat mellett az összes, kölcsönnel kapcsolatos egyéb költséget is. Előfordulhat ugyanis, hogy egy vonzóan alacsony kamat mellé egy jóval magasabb THM társul. Ilyenkor célszerű az alacsonyabb THM-el elérhető ajánlatot választani” – tanácsolta Fodor Tamás, a Sberbank lakossági üzletág igazgatója.

  1. Tervezzük meg a felújítás időrendjét!

A szolgáltatás/készülék megrendelésekor már tudnunk kell, hogy mikor lehet kivitelezni a munkálatokat, készülékcseréket. Nagyobb munkák alatt gyakran a lakásban sem lehet lakni vagy nagyon bajosan, így a saját életritmusunkat, munkahelyi és magánéleti időrendünket is figyelembe kell venni a tervezéskor. Ráadásul a szakemberek elérhetősége is elég limitált a felújítási csúcsszezonban, így lehetséges, hogy csak az általuk adott időpontban vállalják a munkákat, cseréket. Tájékozódjunk előre a munkálatok időbeni megvalósíthatóságáról a kiszemelt cégnél, szakembernél!

  1. Megvalósítás!

Az alapos előkészítés után nincs más hátra, mint a tervezett munkálatok kivitelezése. Javasolt folyamatosan írásban követni, hogy a terveink szerint haladnak-e a munkák és a költségek. „Sajnos a felújítás közben is kiderülhet, hogy sokkal többe kerül egy-egy folyamatrész, mint vártuk, és a plusz kiadások miatt mégsem lesz elég az összespórolt pénzünk. Ekkor gyors megoldásra van szükség, amire egy gyors folyósítású, úgynevezett expressz személyi kölcsön ideális opció lehet a beruházás folytatására, így az álmok és elképzelések megvalósítására” – javasolja Fodor Tamás, a Sberbank lakossági üzletág igazgatója.