Mozdulatok alapján jelez az okos kamera

2018. december 06. csütörtök - 20:08 / piacesprofit.hu
  •    

A mannheimi rendőrség „okos” kamerákat szerel fel, amelyek jelzik a járókelők szokatlan mozdulatait s így hívhatják fel a figyelmet a bűnözésre.

Ellentétben a hatóságok berlini kameráival, amelyek az arcfelismerés alapján kutatják a keresett bűnözőket, az új német rendszer szoftvere a mozdulatokból indul ki. Riadót jelez például, ha verekedés tör ki, leütnek valakit vagy kábítószer-kereskedelemre utaló testmozgásokat észlel. A képernyőket figyelő rendőré a döntés: „felülbírálja”-e a figyelmeztetést, vagy azonnal járőrt küld a helyszínre.

Kép: Pixabay

Kép: Pixabay

A különleges kamerák meg tudják különböztetni az embereket a mozgó tárgyaktól, állatoktól. Amennyiben az adott személy karjai, lábai szokatlan mozdulatokat tesznek, ezt észleli és jelzi a közvetített képen. A személyes adatok védelme érdekében azokat külön, máshonnan nem hozzáférhető rendszerben kezelik és 72 óra után törlik.

A robotporszívó is bármit kifigyelhet
A Gartner előrejelzései szerint pár éven belül 50 milliárd eszköz lesz hálózatba kapcsolva. Az ezeken az eszközökön alapuló Internet of Things (IoT), azaz a dolgok internete már jelenleg is komoly kihívást jelent a biztonsági szakembereknek, ráadásul az egyre elterjedtebb otthoni okoseszközök felhasználói sincsenek biztonságban.

A Frauenhofer Intézet kutatói által kidolgozott rendszer még kísérletii szakaszban van. A nagyváros pályaudvaránál és több másik környéken szerelték fel a kamerákat, olyan helyeken, ahol különösen magas a bűnözés. A több év alatt 76 kamerával, 1.7 millió euróból kiépülő rendszertől elsősorban a kábítószer elleni küzdelemben várnak sikereket.

(Forrás: Stuttgarter Nachrichten)