Mobilon hívhatjuk az okosdoktort

2017. december 02. szombat - 10:10 / piacesprofit.hu
  •    

Magánvállalkozó azzal enyhíti a túlterhelt brit betegbiztosítás gondjait, hogy okostelefonon, videón kínál orvosi ellátást – kivéve az időseket és az idegbetegeket...

Köztudott, hogy a hajdan legendás, Nagy-Britanniában tartózkodott külföldi állampolgárokat is ellátott brit betegbiztosítás hosszú évek óta növekvő gondokkal küzd, gyakran hetekig kell várni időpontra még a körzeti háziorvosnál is. Ezen kíván segíteni a „GP at hand” nevű vállalkozás. (A GP a háziorvos rövidítése).

A cég a hét valamennyi napján, 24 órában, legfeljebb két órán belül fogadja a hozzá szerződött betegek videohívásait, és abból indul ki, hogy a panaszok ötödének megítélésénél, kezelésénél nincs szükség közvetlen, személyes találkozásra orvos és beteg között, a doktor így is tud kielégítő választ, megnyugtató segítséget nyújtani. Amennyiben ez nem lehetséges, vagy a beteg azt nem találja elegendőnek, természetesen elmehet a cégnek a városközpontban működő rendelőintézeteinek valamelyikébe.

A véleményt, hogy az elsőnek Londonban 3000 beteggel induló rendszert elárasztják majd a hívások, a vállalkozás elutasítja. Nézetük szerint korunkban, amikor a bankolástól a vásárlásig egyre több mindent elektronikusan intézünk, ideje ezt  kiterjeszteni az egészségügyre is.

Egyre nagyobb veszélyben az egészségügyi eszközök
A Kaspersky Lab éves kiberbiztonsági rendezvényén, a Cyber Security Weekenden, többek között az egészségügyet érintő változásokról is tartott előadást, amelynek egyik fő kérdése az internetre csatlakoztatott orvosi eszközök informatikai védelme, valamint a betegek személyes adatainak kezelése.

Képtelenség, hogy hetekig kelljen várni  akár egyszerű orvosi tanácsra, hogy el kelljen kéredzkedni emiatt a munkából. Az emberek értékelni fogják, hogy szükség esetén a szokásosnál sokkal gyorsabban léphetnek kapcsolatba orvossal, és ezt csak akkor teszik majd, ha erre valóban szükség van. Elismerik viszont, hogy rendszerük másállapotos, pszichésen terhelt vagy időskori demenciában szenvedők számára nem alkalmas.

Éppen ezért ellenzik a „telefonos viziteket” vezető háziorvosok. Szerintük ilyenformán elmennek tőlük a fiatal, ritkán és könnyebben megbetegedő fiatalok – nekik pedig marad a munka nehezebb része, a krónikusan beteg öregek, és a zavaradottak.

A Nemzeti Egészségügyi Szolgálat (NHS)  nem lát kivetnivalót a próbálkozásban, mondván, személyre lehet szabni a szolgáltatásokat. Az NHS számára a modell anyagilag előnyös: a szerződött háziorvosoknak évi 151 fontot fizetnek egy betegért, a GP at Hand csak 50 fontot kap. (The Times)

Feliratkozom a(z) Info & tech téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek

Segítünk kiszámolni

EKÁER kalkulátor

kalkulátor

Céges bankszámla

kalkulátor

Pályázatkereső

kalkulátor