Mindennapi hadviselés: Robotkatonák a drónok ellen

2018. augusztus 30. csütörtök - 20:05 / piacesprofit.hu
  •    

A héten 75 ország tudósai, szakértői tárgyalnak Genfben a „halálos önműködő fegyverek” eltiltásáról. Ilyen nemzetközi szerződésre sürgős szükség van, mert az olcsó technológia olyan gyorsan terjed, hogy 5-10 éven belül minden ország megengedhet magának ilyen fegyvereket.

Az új technika valójában már nem is olyan új: a Egyesült Államok légiereje a balkáni háborúban már 1999-ben bevetett Predator-típusú drónokat, amelyek harcigépekkel együttműködve irányították a légicsapásokat.

Hi-def kamerákkal szerelték fel a drónokat

Hi-def kamerákkal szerelték fel a drónokat

A katonai robotika azóta is párhuzamosan halad a gépkocsigyártás, általában az ipari termelés fejlődésével és előrehaladott: már a világ 90 országa rendelkezik különböző feladatokra alkalmas repülőszerkezetekkel és több, mint két tucat országnak vannak felfegyverzett drónjai is.

Alapvetően megváltozik a hadviselés: a nagy teljesítményű számítógépek óriási mennyiségű adatot tudnak feldolgozni és a robotok érzékelőihez továbbítani, amelyek képesek az adatokat önállóan értékelni és megfelelő döntéseket hozni.

Kifejlesztettek már messzemenően automatizált légvédelmi rendszereket és mind nagyobb teret nyer a robotika a szárazföldi erőknél is: a robotok pontosabb felderítést tesznek lehetővé, segítségükkel el lehet távolítani akadályokat és az önműködő logisztika lehetővé teszi, hogy a katonák a harcra összpontosítsanak.

Sötét erdőben is tájékozódik az új szuperdrón
Egy robot, drón, könnyen irányítható utakon, vagy a levegőben – de nem találja meg célját, ha erdő sűrűjében vezető ösvényen indítjuk. Erre találtak megoldást svájci kutatók.

A Pentagon 2021-re ígéri az első, önjáró harci járműveket, személyzettel, vagy hibrid változatban. Az orosz hadsereg Szíriában próbálta ki Uran-9 jelzésű önjáró, 30 mm-es löveggel rendelkező harckocsiját.

Az amerikai haditengerészet vízalatti drónokat használ tengeralattjárók, aknák felderítésére, kommunikációra, kommandós műveletek támogatására. Rendelkezik személyzet nélküli csatahajókkal is, amelyeket a parti vizeken vetnek be – és hadrendbe állított ilyeneket a kínai hadiflotta is. Az amerikaiak 2030-2040-ig maradéktalanul integrálni akarják az önműködő fegyver- és felderítési rendszereket a hadrendbe.

Miközben az amerikai katonai vezetés nagy súlyt fektet a robotizálásra, vannak, akik figyelmeztetnek: ne higgyék, hogy a technológiai fölény biztos győzelemhez vezet. Irreális várakozások fűződtek az Irak elleni 2003-as támadáshoz. Bár a támadási szakaszban bevált az úgynevezett kapcsolt hadviselés, az a stabilizálási korszakban látványos kudarcot vallott.

Neue Zürcher Zeitung

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.