Vége az adóamnesztiának, jön a büntetőeljárás

2018. október 02. kedd - 12:50 / piacesprofit.hu
  •    

Október elsejével lejárt a svájci adóamnesztia: aki eddig nem vallotta be az Európai Unió országaiban tartott vagyonát, az ellen büntetőeljárás indul.

Október 1-én érvénybe lépett az EU és Svájc közötti automatikus adatcsere: a svájci hatóságok tudomást szerezhetnek polgáraiknak az Unióban tartott bankszámláiról – hasonlóan, ahogyan az EU országai kicserélik egymás között ezeket az adatokat.

Kép: Keystone

Kép: Keystone

Az eddig, nyoilc éven át érvényben volt svájci amnesztia azt jelentette, hogy ha a polgár önként bejelentette külföldön tartott vagyonát, ki kellett ugyan fizetnie a megfelelő adót, hozzá a késedelmi kamatokat, de a dolog ezzel lezárult. Ezentúl a titkolózó adóalanynak bűnvádi eljárással is számolnia kell.

Uniós “gyorsintézkedések” áfacsalás ellen
Az unió készül az áfarendszer nagyszabású reformjára, de mivel az új rendszer bevezetése hosszú ideig tart, a legsúlyosabb problémák megoldására gyorsintézkedéseket („Quick Fixies”) vezetnének be.

Az amnesztia-rendelet alapján több, mint 90.000 svájci tett bevallást számláiról uniós országokban. Mint kiderült, óriási, összesen mintegy 32.9 milliárd dollárnyi pénzekről van szó. A legnagyobb tételekkel zürichi, olasz-svájci és genfi lakosok szerepelnek a listán.

(Forrás: Swissinfo)

Bemutatjuk a Piac & Profit Online Akadémia kurzusvezetőit!
Új szolgáltatással jelentkezik a Piac & Profit a hazai kkv-döntéshozók üzleti tudásának gyarapítása érdekében. Piac & Profit Online Akadémiát indítottunk a Piac & Profit Konferenciák legsikeresebb, legjobb előadói kurzusvezetői közreműködésével. Az online képzések egyre népszerűbbek, sokak számára elérhetőbbek. A konferenciákon felhalmozott tudásokat ajánljuk a kkv-döntéshozóknak és az adott szakma jövőjét előre megismerni akaróknak.

Feliratkozom a(z) Adózás téma cikkértesítőjére. A megjelenő új cikkekről tájékoztatást kérek