Újabb kötelezettségszegési eljárás indult

2016. április 28. csütörtök - 15:01 / piacesprofit.hu
  •    

Az Európai Bizottság azért indított kötelezettségszegési eljárást, mert a népegészségügyi termékadót kiterjesztették a kommersz szeszes italokra is.

Az Európai Bizottság kötelezettségszegési eljárást indított Magyarország ellen a népegészségügyi termékadó – népszerű nevén chipsadó – a szeszes italok nagyobb részére történő kivetése miatt, derül ki a Nemzetgazdasági Minisztérium sajtóközleményből.

A kormány 2015. január 1-jével bővítette ki a népegészségügyi termékadó-köteles termékek körét az alkoholos italokkal, mely főképp a kommersz szeszeket terheli. Az Európai Bizottság azt kifogásolja, hogy gyakorlatilag minden töményt terhel a plusz adó, leszámítva gyógynövényes italokat és a pálinkákat. Vagyis a magyar szeszekkel kivételez a szabály.

Az NGM azt közölte: “ennek ellenére a magyar kormány álláspontja az, hogy a kérdéses szabályozás nem diszkriminatív és nincs protekcionista (hazai termékeket védő) hatása sem. A magyar kormány továbbra is megtesz minden tőle telhetőt annak érdekében, hogy a fokozott egészségkockázatot jelentő termékek fogyasztásának korlátozásával a magyar emberek egészségét megőrizze.”